1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kainuu

Sähkön siirtohinta nousee Kainuussa

Siirtohinta nousee keskimäärin 9 prosenttia. Jo ennen korotusta siirtohinnat ovat Kainuussa lähes maan korkeimmat.

Kuva: YLE

Siirtohinnan korotus koskee kaikkia Kainuun sähköasiakkaita, sillä sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa. Sähkön kilpailuttaminen koskee vain sähköenergian hintaa.

Siirtohinta nousee 0,27 senttiä kilowattitunnilta. Kainuun Sähköverkon toimitusjohtaja Paula Ala-Nojonen perustelee isoa kertakorotusta:

- Aiemmin olemme olleet varovaisia korottaamaan hintaa, joten nyt teemme isompia korotuksia kerrallaan.

Kainuun Sähköverkko tyynnyttelee hintojen korotusta hämmästeleviä kainuulaisia sillä, että yhtiö aikoo huolehtia sähköverkon kunnosta. Verkon investointeja yhtiö aikoo tehdä hieman edellisvuosia enemmän.

- Kunnossapitotoimia pitää tehdä iäkkäämmälle verkon osalle seuraavina vuosina aiempaa enemmän. Kainuussa on paljon 60-luvulla rakennettua sähköverkkoa.

Ala-Nojosen mielestä verkon investointeja on tehty lähivuosina liian vähän.

Keskijänniteverkoissa johdot kaapeloidaan suojakuoreen yhä useammin, jotta ne ovat suojassa luonnonoikuilta. Maaseudulla Kainuun sähköverkko aikoo kuitenkin kuljettaa säköt jatkossakin ilmajohdoilla.

- Siirrämme sähkölinjoja metsistä teiden varsille tai muuten nykyistä häiriöttömämpiin paikkoihin. Tien varsilla kaatuvat puut eivät ole niin suuri riesa kuin metsien keskellä, Ala-Nojonen kertoo.

Energiamarkkinaviraston mukaan Kainuun Sähköverkolla olisi lähivuosina ollut oikeus kerätä sähkönsiirrolla varoja huomattavasti enemmän kuin se on tehnyt. Siirtohintojen korotukseen yhtiö ei tarvitsekaan mitään yksiselitteistä syytä. Liiketaloudellinen syy riittää.