Nuorten tiedot asumisesta ovat hataria

Taantuma on lisännyt selvästi nuorten talousongelmia. Esimerkiksi vuokrarästejä kertyy yhä useammalle. Nuorisoasuntoliitossa on huomattu, että nuorten tietämys vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista on heikkoa. Liitto toivoo, että oppilaat saisivat kouluissa enemmän tietoa asumisesta ja rahankäytöstä.

Kotimaa
Nuori tutustuu asuntoon.
Uudessa maakuntaohjelman luonnoksessa kiinnitetään huomiota tällä kertaa myös nuorten elinolojen parantamiseen.YLE

Elämisen kalleus tulee monelle omilleen muuttaneelle yllätyksenä, kun sähkölasku ja siivoustarvikkeet on maksettava itse.

- Nuorten maksuhäiriöt ovat kasvaneet tasaisesti viimeiset viisi vuotta ja pikavippejä otetaan entistä enemmän. Kaikilla nuorilla ei ole valmiuksia itsenäiseen asumiseen, projektityöntekijä Tiina Kupari Nuorisoasuntoliitosta sanoo.

Asumisesta oppitunti kouluihin

Kupari on opettanut tänä keväänä abeille ja ammattikoululaisille perusasioita itsenäisen elämän aloittamisesta ja raha-asioista neljässä pilottikoulussa Riihimäellä, Espoossa, Vammalassa ja Nurmijärvellä. Oppitunnilla hän on kertonut asunnon hakemisesta, vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista, selvittänyt mitä pikavipin ottaminen tarkoittaa sekä antanut säästövinkkejä.

- Tavoitteena on ennaltaehkäistä nuorten asumisessa ilmeneviä ongelmia, kuten häiriökäyttäytymistä ja vuokrarästejä, jotka voivat pahimmillaan johtaa asunnottomuuteen, Kupari luonnehtii.

Hän toivoo, että asumisen oppitunti lisättäisiin kaikkien toisen asteen koulujen opetussuunnitelmiin.

Itsenäisyys on ihanaa rahahuolista huolimatta

Kahden tunnin paketti asumisesta ja taloudenpidosta tuli riihimäkeläisten abiturienttien Sirkku Miikkulaisen ja Sami Piirosen mielestä tarpeeseen. Molemmilla on pian edessä muutto lapsuudenkodista. Eniten huolettaa rahankäyttö.

- Ei voi vaan shoppailla ja matkustaa miten sattuu. Vuokra on oikeasti maksettava ja syödäkin pitäisi, Miikkulainen sanoo.

- Kun on oma auto, niin sekin olisi kiva pystyä pitämään, Piironen jatkaa.

Piironen astuu heinäkuussa armeijan harmaisiin ja Miikkulainen muuttaa kesän jälkeen Espanjaan, Malagaan espanjan kieltä opiskelemaan. Mahdollisista rahahuolista huolimatta oman elämän aloittamiseen liittyvää vapaudentunnetta ei latista mikään.

- Omaan kotiin muuttaminen on vapauttavaa, pelottavaa mutta ihanaa. On ihanaa päästä omilleen, Miikkulainen hymyilee.

Nuorisoasuntoliiton kokoama paketti asumisesta ja rahankäytöstä löytyy netistä. Sivuilla voi laskea kulunsa budjettilaskurin avulla ja testata, onko valmis muuttamaan omaan kotiin.

Lähteet: YLE Uutiset