Suomalaisteatterin yhteiskunnallisuus kiinnostaa Venäjällä

Venäläiset ovat kiinnostuneita suomalaisen teatterin yhteiskunnallisuudesta. Petroskoin kansallisen teatterin näyttämölle tarjolla ollut natsinäytelmä Minä olen Adolf Eichmann kiellettiin Venäjän lain nojalla, mutta siitä huolimatta lavalle nousee muita yhtä lailla puhuttavia esityksiä.

kulttuuri

Petroskoissa nähtävät esitykset on valinnut Suomen teatteriohjaajien liiton puheenjohtaja, teatteriohjaaja Atro Kahiluoto. Hän pitää tapahtumaa tärkeänä, sillä venäläisellä yleisöllä on vain hatara aavistus siitä, minkälaista suomalainen teatteri oikeastaan on.

- Venäläiset ovat voimakkaasti panneet merkille uuden suomalaisen teatterin poliittisuuden ja yhteiskunnallisuuden, sen että otetaan kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin. Se ei ole tavallista Venäjällä, jonka teatteri on enemmän todellisuuspakosta, Kahiluoto kertoo.

Kahiluodon mukaan venäläinen yleisö on ainakin Petroskoissa konservatiivisempaa kuin Suomessa. Silti esitysten ajankohtaisuus on saanut osakseen hyvin myönteistä huomiota.

Katsojia Omskista asti

Teatteri aloitti kolme vuotta sitten yhteistyön Suomeen, jonka tähänastinen huipentuma on viime sunnuntaina käynnistynyt uuden suomalaisen teatterin festivaali.

Uuden suomalaisen teatterin festivaaliohjelmistoa jouduttiin muuttamaan vielä viime tingassa. Lappeenrannan kaupunginteatterin Minä olen Adolf Eichmann -näytelmä jouduttiin vetämään festivaalilta, koska Venäjän laki kieltää kansallissosialistisen symboliikan esittämisen julkisissa tiloissa. Nyt esitetään videotallenteena vain ammattiyleisölle.

Varsinaisessa festivaaliohjelmassa Minä olen Adolf Eichmann korvattiin toisella komedialla, joka ei sekään ole aivan perinteisintä farssia. Lappeenrannan kaupunginteatterin näytelmässä Se ainoa oikea lavalla nähdään esimerkiksi homopariskunta.

- Se on oikeasti täällä venäjällä aika epätavallista ja sekin jo jonkin verran radikaalia, Kahiluoto kertoo.

Festivaali on kerännyt kiinnostuneita teatterin ammattilaisia niin Moskovasta ja Pietarista kuin aina Omskistakin asti.

Ennätysmäärä suomalaisia lavalla

Petroskoin kansallinen teatteri on esittänyt suomenkielistä teatteria jo vuodesta 1921 lähtien. Tuolloin teatterin taustavaikuttajina toimi Neuvostoliittoon paenneita suomalaisia, jotka toivat suomalaisen työväen teatterin perinteen Karjalaan.

Petroskoissa suomalaista nykyteatteria nähdään tällä viikolla ennätysmäärä.

Tarjolla on muun muassa Nälkäteatterin Toisissa tiloissa –ryhmän Aniara, Un der libet –ryhmän Bakkantit 2 ja Kotkan kaupunginteatterin Kuin ensimmäistä päivää. Lukudraamana kuullaan ainakin Maria Kilven, Juha Jokelan, Tuomas Timosen ja Marjo Niemen tekstejä.

Lähteet: Janne Sundqvist / YLE Uutiset