Kööpenhaminan ilmastosopimuksen pohjatekstit valmistuivat

Uutta kansainvälistä ilmastosopimusta valmistelevat neuvottelijat kokoontuvat ensi viikolla Saksan Bonniin. Neuvottelut ovat edenneet siten, että sopimuksen luonnostekstit ovat valmistuneet.

luonto

Luonnoksia on kaksi. Toinen on tehty niille maille, jotka ovat mukana Kioton ilmastosopimuksessa ja toinen maille, jotka eivät ole Kioton sopimuksessa. Toisen sopimuksen tekeminen, eli ns. Balin raide sovittiin Balin välikokouksessa toissa vuoden joulukuussa ja se koskee lähinnä Yhdysvaltoja.

Kioto-raiteen sopimusluonnoksen on tehnyt maltalainen diplomaatti Michael Cutajar ja Bali-raiteen luonnoksen norjalainen Harald Dovland. Yleinen tavoite on, että ilmaston lämpeneminen saadaan pysäytettyä kahteen asteeseen verrattuna esiteollisen ajan keskilämpötilaan.

Suomen valtuuskunnan pääneuvottelija Sirkka Haunia kertoo YLE Uutisille, että neuvottelujen eteneminen on ollut hidasta. Tämä on johtunut erityisesti Yhdysvalloista. Vaikka maa on hallinnon vaihdoksen jälkeen suhtautunut aiempaa selvästi myönteisemmin itse prosessiin, uudella hallinnolla ei ole vielä ollut tarpeeksi aikaa tehdä omaa työtään, jotta se voisi sitoutua tuloksiin.

Avainasemassa ovat myös ns. suuret kehittyvät maat, kuten Kiina ja Intia, jotka asettavat teollisuusmaille suuret vaatimukset, jotta tulisivat mukaan kattavaan sopimukseen. Maat siis hieman kyttäävät toisiaan tässä vaiheessa.

Toiveissa kuitenkin on, että kun ratkaisujen aika lähenee, edistystäkin tapahtuu, Haunia uskoo. Nyt Kööpenhaminan kokoukseen on alle 200 päivää.

Bonnin kokous alkaa 1.6. ja päättyy 12.6.

Lähteet: YLE Uutiset