1. yle.fi
  2. Uutiset

Tundran sulava ikirouta on ilmastonmuutoksen aikapommi

Maapallon pohjoisilla alueilla olevien ikiroutaisten soiden sulaminen on päästämässä ilmakehään valtavan määrän hiilidioksidia ja metaania. Tuoreen tutkimuksen mukaan jatkuessaan ilmiö johtaisi ilmastonmuutokseen, joka ei enää olisi ihmisen hallittavissa.

luonto
Kuopion yliopiston tutkija Saara Lind mittaa ikiroudasta vapautuvia kasvihuonekaasuja.
Kuopion yliopiston tutkija Saara Lind mittaa ikiroudasta vapautuvia kasvihuonekaasuja.Pjotr Ijevlev

Ilmastotutkijat ovat viime aikoina kiistelleet, miten ilmaston lämpenemisen takia sulava ikirouta vaikuttaa lämpenemisen jatkumiseen. Eräiden tutkijoiden mielestä lämpenemisen ansiosta pohjoisten alueiden kasvit kasvavat voimakkaammin, jolloin ne sitoisivat itseensä sulavasta maasta vapautuvat kasvihuonekaasut. Tuoreen tutkimuksen mukaan näin ei pitkällä aikavälillä valitettavasti käy.

Floridan yliopiston professori Ted Schuur on tehnyt tutkimuksia Alaskan Eight Mile -järvellä. Hänen tutkimuksensa tulokset on julkaistu Nature-tiedelehdessä.

Lämpenevä ilmasto on sulattanut Kanadan, Alaskan, Pohjois-Euroopan ja Siperian ikiroutaa jo yli 15 vuotta. Schuurin tutkimuksen mukaan 15 viime vuoden aikana syntyneet kasvit keräävätkin tehokkaasti kasvihuonekaasuja. Tästä huolimatta niillä alueilla, jotka ovat sulaneet tätä aikaisemmin, päästöä oli enemmän kuin kasvit kykenivät keräämään.

Schuurin tutkimuksen lopputulos on, että kasvien kiihtynyt kasvu auttaa rajoittamaan ilmastopäästöjä hetken aikaa, mutta lopulta päästöjen määrä ylittää kasvien talteenottokyvyn.

Itseään kiihdyttävä ilmiö

Maapallolla on yhteensä 13 miljoonaa neliökilometriä koko jääkauden jälkeisen ajan jäässä ollutta tundramaata, joka on pääasiassa turvesuota. Alue sulaa hiljalleen eteläreunaltaan.

Scheerin mukaan maapallon lämpeneminen on saatava pysähtymään heti, koska jatkuva lämpeneminen kiihdyttää tundran sulamista, mikä taas vastaavasti lisää ilmaston lämpenemistä. Ihmisen toiminnasta tulevat päästöt ovat ainakin teoriassa hallittavissa, mutta tundra-alueen luontoa ei ihminen hallitse.

Schuurin mukaan tundralta voi päästä ilmaan vuosittain miljardi tonnia hiilidioksidia, mikä vastaa esim. sademetsien hakkuiden nykyään tuottamaa päästömäärää. Fossiilisten polttoaineiden kulutus tuottaa 8,5 miljardin tonnin päästöt. Tundrasoiden päästöistä lisäksi osa on metaania, mikä lämmittää ilmakehää yli 20 kertaa voimakkaammin kuin hiilidioksidi.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP

Lue seuraavaksi