1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jättiputket

Jättiputken torjujia etsitään

Haitallisen jättiputki-kasvin torjunta on käynnissä jo yli sadalla Varsinais-Suomen kasvupaikalla. Lisäksi hoitamatta on vielä 130 jättiputkiesiintymää.

jättiputket
Jättiputki kasvaa pari metriä korkeaksi.
Jättiputki kasvaa pari metriä korkeaksi.YLE / Ari Welling

Näitä torjumaan Lounais-Suomen ympäristökeskus etsii apua yksityisiltä maanomistajilta ja talkooporukoilta. Kaikkiaan Varsinais-Suomessa on havaittu lähes 230 jättiputken kasvupaikkaa.

Ympäristökeskuksen palkkaamat kolme urakoitsijaa hoitaa torjuntatyöt puolella kasvupaikoista. Loput esiintymät hoidetaan talkoilla.

Talkoolaisia Lounais-Suomen ympäristökeskus etsii järjestämällä sarjan yleisötilaisuuksia, joissa kerrotaan jättiputken tunnistamisesta ja torjunnasta. Kierros alkaa tänään Turun Koroisista.

Ensi viikolla jatketaan Loimaalla, ja myöhemmin kesällä ovat vuorossa Somero ja Salon seutu.

Jättiputki on alunperin ollut puutarhakasvi, joka sittemmin on röyhähtänyt laajalle levinneeksi haittakasviksi, joka valtaa alkuperäiskasveilta elintilaa. Jättiputki on ihmisille haitallinen ja voi aiheuttaa hengitysoireita ja palovamman kaltaiisa ihorakkuloita.

Kasvin torjuntatapoina käytetään muovilla peittämistä ja kemiallista käsittelyä. Lounais-Suomen ympäristökeskus kaipaa myös edelleen yleisöhavaintoja jättiputkiesiintymistä.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi