Keskustele: Milloin on oikea aika patistaa lapsi maailmalle?

Pidätteleekö äiti lasta hoivissaan aikuiseksi asti? Kenen tai minkä syy on, jos täysi-ikäinen lapsi viihtyy peräkammarissa?

Jyrki Tuulari (Kirjailija)
Matkalaukut ovensuussa
YLE

Eteläpohjalaisnuoret muuttavat pois kotoa muita suomalaisnuoria myöhemmin. Maakunnan nuorista 22-vuotiaista puolet asuu vielä lapsuudenkodissaan vanhempiensa kanssa.

Psykologi Jyrki Tuulari kertoo, että nykyisin aikuistutaan aiempaa myöhemmin. Nykynuori "kasvaa aikuiseksi" 25+ -vuotiaana.

Tuulari kertoo Pohjanmaa -hankkeen yhteydessä törmätyn nuorten itsenäistymisvaikeuksiin. Hänen mielestään se, että Pohjanmaalla lähdetään myöhään kotoa, johtuu paljolti maaseutukulttuurista, jossa työ siirtyy sukupolvelta toiselle.

Pohjalaiset eivät ole peräkammarinpoikia tai -tyttöjä sen enempää kuin muutkaan, sanoo Jyrki Tuulari. Peräkammaripoika-nimitystä voidaan käyttää vasta nelikymppisistä kotona asuvista, joilla ei juurikaan ole sosiaalista elämää. Vain pieni osa kotona asuvista nuorista saattaa Tuularin mukaan käyttää vanhempien palveluja hyväkseen, elelläkseen kuin viiden tähden hotellissa.

Jyrki Tuulari ei pidä tilannetta huolestuttavana. Hänen mukaansa Suomen 25-29-vuotiasta nuorista vain 9 % asuu vanhempiensa luona, mikä on muuhun Eurooppaan verraten vähän. Hän muistuttaa, ettei nuorilla tarvitsekaan olla kiirettä lähteä maailman tuuliin.

Tilastokeskuksen Hyvinvointikatsauksen mukaan naiset muuttavat omilleen miehiä aiemmin kaikkialla Euroopassa. Nuorisotutkimusverkoston tutkija Sami Myllyniemi kertoi YLE Uutisten haastattelussa, että Suomessa itsenäiseen asumiseen liittyvät mielikuvat ovat hyvin positiivisia. Toisaalta pitkään vanhempien luona asuviin liitetään helposti negatiivisia mielikuvia, ja aletaan puhua peräkammarin pojista ja mammanpojista.