1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turve

Keski-Suomen turvevaroja selvitetään

Keski-Suomesta on löydetty paljon turvepohjaisia peltoja. Erityisesti niitä on pohjoisessa Keski-Suomessa: Kinnulassa, Kivijärvellä, Kyyjärvellä ja Viitasaarella. Keski-Suomen turvealueiden selvityshankkeessa arvioidaan, että turvepohjaisia peltoja on yhteensä 9 500 hehtaaria.

turve
YLE / Pasi Takkunen

Koko turvepeltoalasta kenties 1200-1400 hehtaaria voisi syvyytensä puolesta soveltua turvetuotantoon. Keski-Suomen tarve on noin 8000 hehtaaria turvetuotantoaluetta, joten turvepellot eivät riitä tulevan turvetuotannon tarpeisiin

Geologian tutkimuskeskuksen erikoistutkijan Kimmo Virtasen mukaan turvepohjaiset pellot eivät läheskään aina sovellu energiaturvetuotantoon:

- Turvepohjaiset pellot ovat hyvin monipuolisen maankäytön tuloksia. Ne saattaa olla raivattu pelloiksi jo satoja vuosia sitten, ja usein turvepohjaisille pelloille on kuljetettu savea, hiekkaa, karjanlantaa, keinolannotteita ja muuta. Kaikesta tästä on haittaa kattilatekniikalle turpeen poltossa, eli turvepohjaiset pellot eivät missään tapauksessa ole turpeen käytön kannalta hyvää aluetta, Virtanen ynnäilee.

Turvepohjaisia peltoja on erityisesti pohjoisessa Keski-Suomessa: Pihtiputaalla, Kinnulassa, Viitasaarella. Koko maakunnan alueella turvepohjaisia peltoja on paljon.

Keski-Suomen turvevarat ovat muihin maakuntiin verrattuna tehokkaassa käytössä verrattuna muihin maakuntiin, hankkeita on paljon vaikka maakunnassa on vain 3 prosenttia koko Suomen turvevaroista.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi