Wasa Teateriin kantaesityksenä Svinalängörna - Sikalat

Wasa Teaterin syksyn kauden avaa Susanna Alakosken romaanista dramatisoitu näytelmä Svinalängörna-Sikalat. Sikalat toteutetaan yhteistyössä neljän teatterin ja kahden maan voimin.

Sikalat eli Svinalängorna sai kantaesityksensä Wasa Teaterissa viime syyskuussa. Kuvassa on Vaasan näytelmän tekijäkaartia. Kuva: Olli Koski / YLE

Susanna Alakosken romaanin pohjalta dramatisoitu Svinalängorna-Sikalat nähdään kantaesityksenä Wasa Teaterissa syksyllä. Esityksen on dramatisoinut Marina Meinander ja sen ohjaa ruotsalainen Michaela Granit.

Näytelmä toteutetaan yhteistyössä neljän teatterin ja kahden maan voimin. Näytelmään ensioikeudet sai suomalainen pienteatteri Blaue Frau, joka sai mukaansa produktioon Wasa Teaterin lisäksi Ruotsista Riksteaternin ja Uuden Teatterin. Uusi Teatteri on Ruotsissa toimiva suomenkielinen teatteri, jonka näyttelijöistä Annaleena Sipilä ja Jari Nissinen ovat mukana yhteistuotannossa. Näytelmän muissa rooleissa ovat Sonja Ahlfors, Eva Millberg, Joanna Wingren ja Niklas Åkerfelt.

Sikalat kertoo Leenasta ja hänen äidistään, isästään ja sisaruksistaan perheen muutettua -70 luvun Suomesta paremman elintason toivossa Ruotsiin, Ystadiin. Monien maahanmuuttajaperheiden tavoin Leenan perhe asettuu kaupunginosaan, joka muuttuu kansan suussa Rauhalasta Sikaloiksi.

Ohjaaja Mikaela Granit on työskennellyt kaikissa Ruotsissa Dramatenilla, Tukholman kaupunginteatterissa ja Riksteatterissa. Granitille tulo Vaasaan ja yhteispohjoismaiseen projektiin oli mieluinen. Alakosken kirjoittamaa tarinaa hän luonnehtii koskettavaksi, jopa pelottavaksi.

- Näytelmä kuvaa lapsuusvuosia vieraassa kulttuurissa ja sen tosiasian tiedostamista, ettei elämä koskaan suju suunnitelmien mukaan.

Näytelmän ensimmäinen ensi-ilta on Vaasassa 12.syyskuuta ja toinen Ystadissa Ruotsissa 7.marraskuuta.