Tuuli on katkonut sähköt jo 15 tuhannelta

Voimakas ja puuskittainen tuuli on aiheuttanut sähköverkon vikoja koko torstaipäivän ajan. Vikoja on edelleen erityisesti Kainuun pohjois- ja itäosassa.

tuuli
Sähkövikoja selvittää ja korjaa tällä hetkellä yli 70 henkilöä.YLE

Sähköverkon vikoja on jonkin verran myös Sotkamon eteläosassa ja Kajaanissa. Yksittäisiä vikoja on myös Kainuun Sähköverkon jakelualueen länsiosassa Vaalassa, Pyhännällä ja Siikalatvassa.

Enimmillään sähköttä on ollut yhtä aikaa noin 8 500 Kainuun Sähköverkon asiakasta. Yhteensä keskijänniteveron vika-alueita on ollut runsaat 50 ja kaikkiaan sähkökatkot ovat koskeneet tähän mennessä 15 tuhatta asiakasta.

Keskijänniteverkon vioista joka kolmas on Suomussalmella, jossa sähkökatkoksia on ollut haja-asutusalueen lisäksi myös kunnan ydinkeskustan välittömässä läheisyydessä olevassa ilmajohtoverkossa.

Alkuillasta sähköttä on vielä hieman yli 4900 kotitaloutta. Uusia vikoja ei ole enää juurikaan ilmennyt, kertoo Kainuun Sähköverkon toimitusjohtaja Paula Ala-Nojonen.

Sääennusteissa tuulen on ennustettu tyyntyvän ilta kuuden aikoihin eikä tuulen uskota aiheuttavan näillä näkymin uusia vikoja enää ilta kahdeksan jälkeen.

Nyt tiedossa olevat keskijänniteverkon viat saataneen korjatuiksi perjantaiaamuun mennessä. Vaihtomiehistöä on tilattu verkonrakennusurakoitsijan muista toimipisteistä Itä- ja Keski-Suomesta.

Vikojen selvitys- ja korjaustöissä on ollut torstaipäivän aikana runsaat 70 henkilöä ja vika-alueita paikantamassa helikopteri, joita saadaan illalla kaksi lisää.

Havaituista vikapaikoista, kuten sähköjohdoille kallistuneista puista, pyydetään ilmoittamaan vikailmoitusnumeroon 08 615 1251. Lisäksi sähkönkäyttäjien on hyvä käydä tarkastamassa sähköt kesämökeistä ja muista kiinteistöistä, joissa ei asuta vakituisesti.

Puuskittainen tuuli on kaatanut myös metsää. Metsäneuvoja Tapani Juntunen Suomussalmelta sanoo, että varsinkin vanhoissa metsissä on torstaina jopa hengenvaarallista liikkua.

Lähteet: YLE Kainuu