1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Luuytimen solut korjaavat sairasta sydäntä

Luuytimen kantasolujen ruiskuttaminen sydänlihakseen voi parantaa jatkuvasta hapenpuutteesta kärsivien sydänlihaksen verenkiertoa. Vaikutus on tosin pienehkö.

Terveys

Hollantilaisen Leidenin yliopiston tutkijat julkaisivat tuloksensa Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Luuytimen mononukleaarisoluja on ennenkin kokeiltu sydänlihaksen hapenpuutteen vähentämiseen, mutta vain kahdessa pienessä tutkimuksessa. Luuydinsolut saattavat myös parantaa sydäninfarktin jälkeistä toipumista.

Hollantilaisten tutkimukseen värvättiin 50 kroonisesta sydänlihaksen hapenpuutteesta kärsivää potilasta, joille tavanomaiset hoidot eivät sopineet. Osallistujat olivat keskimäärin 64-vuotiaita ja saivat joko kahdeksan luuydinsoluruisketta tai lumeainetta.

Kolmen kuukauden kuluttua tehdyissä seurantamittauksissa soluruiskeita saaneiden sydänlihaksen verenkierto oli parantunut enemmän kuin verrokkien.

Myös sydämen vasemman kammion pumppauskykyä mittaava vasemman kammion ejektioaika parani ja rasitusrintakivut hellittivät luuydinsoluruiskeiden ansiosta. Verrokkien ejektioaika ja kivut pysyivät ennallaan.

Puolivuotisen seurannan aikana kaikki potilaat kokivat myös elämänlaatunsa parantuneen, mutta luuydinsoluja saaneilla muutos oli hieman suurempi.

Yhdessä tulokset osoittavat, että sydänlihaksen luuydinsoluruiskeista voi olla apua pitkäaikaisesta sydänlihaksen hapenpuutteesta kärsiville. Hoidon pitkäaikaisvaikutukset pitää silti selvittää pitemmissä tutkimuksissa.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim