Amnestyn mukaan talouskriisi tallaa ihmisoikeuksia

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan maailmanlaajuinen talouskriisi jättää ihmisoikeudet varjoonsa. Taantuma on järjestön mukaan vienyt huomion pois ihmisoikeuksista ja jopa johtanut uusiin loukkauksiin.

Ulkomaat
Amnestyn pääsihteeri Irene Khan näyttää Amnestyn vuosiraporttia.
YLE

Amnestyn tuoreessa vuosiraportissa vedotaan maailman johtajiin, jotta he sitoutuisivat ihmisoikeuksiin yhtä määrätietoisesti kuin talouskasvuun.

- Ihmisoikeuksia on jo kauan poljettu kansallisen turvallisuuden nimissä. Nyt loukkaukset unohdetaan maailmatalouden elvyttämisen nimissä, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Erityisesti Amnesty vaatii maailmantalouden veturina toimivaa rikkaiden teollisuusmaiden ja kehittyvien talouksien G20-ryhmää panostamaan ihmisoikeuksiin. Järjestö huomauttaa, että ryhmään kuuluu maita, joissa poljetaan ihmisoikeuksia suhteessa muita maita enemmän.

- Esimerkiksi Saudi-Arabia syrjii naisia ja Kiina rajoittaa rankalla kädellä ilmaisunvapautta. G20-ryhmältä puuttuu yhteinen linja ihmisoikeuksissa, sanoo Amnestyn pääsihteeri Irene Khan.

Khan muistuttaa myös, ettei kehitysapua saa leikata, vaan sitä tarvitaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Talouden alamäessä pitäisi satsata maailmanlaajuiseen ihmisoikeuksien elvytyspakettiin. Khanin mukaan se on elinehto kestävälle taloudelle ja poliittiselle tasapainolle.

Amnestyn vuoden 2008 raportissa käsitellään ihmisoikeusloukkauksia sekä 157 maan ihmisoikeustilannetta. Suomea järjestö arvostelee alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöönotosta. Viime vuoden aikana yli 20 alaikäistä turvapaikanhakijaa otettiin säilöön, heistä seitsemän oli yksin maahan tulleita. Järjestön kanta on, että säilöönottoa tulisi välttää.

Vuosiraportissa kritisoidaan myös Suomen hallitusta riittämättömistä toimista naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan estämiseksi ja uhrien auttamiseksi. Järjestö huomauttaa, että Suomesta puuttuu edelleen kansallinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen toimintaohjelma.

Lähteet: YLE Uutiset