Putkinotko on taas ajankohtainen

Joel Lehtosen Putkinotko-romaanin ensimmäisen osan ilmestymisestä on kulunut 90 vuotta. Lehtosen lapsuudenmaisemissa Savonlinnassa merkkivuotta juhlitaan Putkinotko-musiikkinäytelmällä, jota esitetään kesällä romaanin aidossa maisemassa.

kulttuuri

Joel Lehtosen Putkinotko-romaani kuvaa helteistä kesäpäivää Savonlinnassa maailmansodan kynnyksellä. Saamaton ja laiska Juutas Käkriäinen haluaisi laiskotella rauhassa, mutta se ei onnistu. Taustalla häilyy tuleva sisällissota.

– Lehtonen kuvasi yhteiskuntaluokkien suhteita terävästi ja hyvin ymmärtäväisesti, tuumii näytelmän ohjaaja ja dramatisoija Kimmo Lavaste.

Lähipiiri oli Lehtosen materiaalia

Joel Lehtosen äiti oli mielipuoli kiertolainen, eikä isästä ole varmuutta. Lehtosella kävikin tuuri, sillä Joel-pojan huutanut Walleniusten perhe koulutti hänet.

Romaaninsa pohjana Lehtonen käytti omistamaansa Putkinotkon tilaa. Juutas ja Rosina Käkriäisten esikuvina taas oli Lehtosen velipuoli perheineen.

Ensi kesänä fakta ja fiktio kietoutuvat toisiinsa vielä kerran, kun Savonlinnan teatteri esittää Putkinotko-näytelmän todellisessa Putkinotkossa.

Näytelmän ohjaaja ja dramatisoija Kimmo Lavastetta kiinnostaa Putkinotkon psykologinen kuvaus. Hänen mukaansa Juutaksia, Rosinoita ja Muttisia tulee vastaan nykypäivänäkin.

Maailmalta ei Juutaskaan pääse rauhaan

90-vuotias Putkinotko on edelleen ajankohtainen, korostaa Lavaste.

– Eniten minua on koskettanut Juutaksen kuvaaminen uhrina. Juutas haluaisi elää mukavasti ja rauhassa suljetussa lintukodossaan, mutta maailman myllerrykset vievät hänet mukanaan, Lavaste sanoo.

Hänen mukaansa nykypäivänä on samanlaista, eikä maailman kehitystä voi pysäyttää:

- Olemme yhä enemmän riippuvaisia esimerkiksi Amerikan johdannaismarkkinoista, eikä siinä voi laittaa ovia kiinni ja ajatella, että ollaan täällä ihan hiljaa. Samalla tavalla Juutaskin pakotettiin mukaan. Juutaksen kaltaisille ihmisille muutoksessa käy kuitenkin huonosti.

Putkinotkoa käsitellään myös YLE Radio 1:n Lukupiirissä lauantaina 30.5. klo 19.05 alkaen.

Lähteet: Kaisa Alenius, Radion kulttuuriuutiset