Tukholmassa juhlitaan ensimmäistä Bergman-festivaalia

Kaksi vuotta sitten kuollut elokuva- ja teatteriohjaaja Ingmar Bergman oli legenda jo eläessään. Kuolemansa jälkeen hänen asemansa Ruotsin kansallisena ikonina on vain vahvistunut, ja nyt Tukholmassa on tarjolla Bergmania aamusta iltaan kymmenen päivän ajan.

kulttuuri

Bergman-festivaalilla päivänsä voi aloittaa aamiaisella, jota isännöi nimekäs näyttelijä. Hän kertoo kokemuksiaan ja muistojaan Suuresta Ohjaajasta.

Päivän mittaan valittavana on Bergmanin elokuvia, teatteriesityksiä, kuunnelmia, kiertokävelyitä, seminaareja, näyttelyitä, konsertteja ja ties mitä.

Keskiviikkona alkaneen festivaalin pääjärjestäjä on Tukholman Dramaattinen instituutti, jonka johtajana Bergman toimi 1960-luvulla. Dramatenin takana oleva kadunpätkän nimettiin jo pian hänen kuolemansa jälkeen Ingmar Bergman -kaduksi.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä festivaali on levittäytynyt kaupungin keskustaan. Se on haluttu tuoda myös tavallisen kansan ja etenkin nuoremman polven pariin. Kulttuuritalon katolle voi esimerkiksi kavuta katsomaan Kesä Monikan kanssa -elokuvan ulkoilmaesitystä.

Eniten tarjoava saa Bergmanin kodin

Torstaina festivaalilla julkistettiin vuonna 2005 perustetun Ingmar Bergman -professuurin uusi haltija. Tehtävään on valittu Tukholman yliopiston suomalaissyntyinen elokuvatieteen professori ja Bergman-tutkija Maaret Koskinen. Professuuri alkaa heinäkuun alussa ja kestää vuoden.

Kuluvan kalenterivuoden loppu taas on takarajana tarjousten jättämiselle Lontoon Christiesin järjestämässä huutokaupassa, jossa myydään Ingmarin Bergmanin Fårön-koti.

Ohjaajan toiveiden mukaisesti kiinteistö myydään eniten tarjoavalle. Tarjouksia on jo tullut Ruotsista, Saksasta, Ranskasta ja Yhdysvalloista, mutta vielä ennättää kisaan mukaan.

Obamaakin voi esittää bergmanilaisittain

Kansainvälistä väriä festivaalille tuovat ulkomaiset teatterivierailut. Jo avajaisiltana nähtiin hollantilaisten Toneelgroep Amsterdamin teatteriversio Bergmanin Kuiskauksia ja huutoja -elokuvasta. Kutsuesityksiä on lisäksi muun muassa Lontoosta, Hampurista ja Pariisista.

Keskustelutilaisuuksista mielenkiintoisimmalta vaikuttaa Obaman voittopuhe -projekti. Siinä joukko Euroopan johtavien teattereiden ohjaajia ja näyttelijöitä purkaa Barack Obaman heti vaalituloksen selvittyä pitämää Chicagon puhetta.

Sen pohjalta teatteriammattilaiset luovat Bergman-henkistä poliittista teatteria, ja esittävät oman tulkintansa Yhdysvaltain uuden presidentin puheesta – päivää ennen europarlamenttivaaleja.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/ Marja Valtonen, Tukholma