Pohjois-Korealle ei uusia pakotteita

YK:n turvallisuusneuvosto ei kaavaile lisäpakotteita Pohjois-Koreaa vastaan uuteen päätöslauselmaansa. Sen sijaan päätöslauselmaehdotuksessa YK:n jäsenmaita kehotetaan toimeenpanemaan tehokkaammin jo voimassaolevat pakotteet. Ehdotuksessa Pohjois-Korean ydinkoe myös tuomitaan kovin sanankääntein.

Ulkomaat
Sotilaita partioimassa
Eteläkorealaiset sotilaat partioivat Koreoiden välisellä rajalla 28. toukokuuta.Jeon Heon-Kyun / EPA

Turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsenmaata sekä Japani ja Etelä-Korea ovat neuvotelleet tiiviisti Pohjois-Korean vastaisista pakotteista. Uutistoimisto Reutersin torstai-iltana käsiinsä saama päätöslauselmaehdotus on Yhdysvaltain ja Japanin laatima.

- Turvallisuusneuvosto tuomitsee mitä jyrkimmin Pohjois-Korean tekemän ydinkokeen, joka on vastoin kaikkia asiaa koskevia päätöslauselmia. Jäsenmaita kehotetaan viipymättä panemaan toimeen kaikki päätöslauselma 1718 määräämät toimenpiteet, päätöslauselmaehdotuksessa sanotaan Reutersin mukaan.

Ehdotus tulee YK-lähteiden mukaan turvallisuusneuvoston käsittelyyn aikaisintaan ensi viikon alussa. Pohjois-Korea teki maanantaina ydinkokeen, jonka turvallisuusneuvosto tuomitsi yksimielisesti YK:n päätöslauselman vastaisena.

Valmiutta nostettu

Etelä-Korean ja Yhdysvaltain joukot ovat nostaneet valmiuttaan sen jälkeen, kun Pohjois-Korea ilmoitti irtautuvansa Korean niemimaan aseleposopimuksesta

Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan Pohjois-Korean tarkkailua lisätään sekä valmiudessa olevien sotilaiden ja lentokoneiden määrää lisätään. Yhdysvalloilla on Etelä-Koreassa kaikkiaan 28 500 sotilasta.

Edellisen kerran maat nostivat joukkojensa valmiutta vuonna 2006, kun Pohjois-Korea teki ensimmäisen ydinkokeensa. Maanantaina maa teki uuden ydinkokeen.

Pohjois-Korea varoitti keskiviikkona olevansa valmis sotilaalliseen iskuun Etelä-Koreaa vastaan, jos se katsoo Etelä-Korean uhkaavan turvallisuuttaan. Pohjois-Koreaa närästää se, että Etelä-Korea suostui Yhdysvaltain ehdotukseen tutkia kaikki alueella epäilyttävää materiaalia kuljettavat alukset.

Lähteet: AFP, AP, Reuters