Päijänne nollaa päätä

Kesä on käsillä ja veneilykausi jo täydessä vauhdissa. Suomen toiseksi suurin järvi Päijänne selkineen, saarineen ja rantoineen on hurmannut jyväskyläläisen Marko Andelinin ja hän viettää lähes kaiken vapaa-aikansa vesillä.

Päijänne
Marko Andelin ja hermolepoa vesillä.YLE Keski-Suomi

Marko Andelin on harrastanut veneilyä yli kymmenen vuotta ja hänen mukaansa Päijänteen saarissa ja selillä hermo lepää.

-Kesällä tulee oltua mahdollisimman paljon vesillä. Mennään kavereitten kanssa vaikka johonkin saareen ja otetetaan kalastuskamppeet mukaan. Vesi merkitsee minulle erittäin paljon rentoutumista. Talvella sitä oikeen odottaa, että koska jäät lähtee. Kyllä mulla hermo lepää järvellä oikeen kunnolla. Lintujen laulu vesillä tuo myös osan hermolevosta. Mieleen on painunut erityisesti kuikan ääni sumuisella öisellä järvellä, kuvailee Andelin.

Omiksi suosikeikseen Andelin nimeää Päijäntellä Kalasaaren ja Sudensaaren. Pelottavia paikkoja ei hänen mukaansa vesillä juuri ole, mitä nyt ehkä joskus Rapppukallion kohdalla vähän hirvittää, kun siinä on lähes sata metriä syvää.

Venekärpäsen puremaan lääkkeeksi Andelin suosittelee venelehtien, veneliikkeiden ilmoitusten ja nettisivujen selailua. Päijänteelle pääsee myös vuokraveneellä.

-Keväällä veneiden talvisäilytyspaikat ovat hyviä tiedonhankintapaikkoja, joissa voi tavata veneilyn harrastajia ja kysellä vaikka neuvoja. Kansalaisopistot järjestävät myös kursseja, joilla opitaan väylämerkit sun muut, vinkka Andelin.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Heli Kaski