HUSin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin laboratorioita ei yhdistetä

Helsingin ja Uudenmaan sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirien laboratoriokeskusten yhdistämiseen tähtääviä selvityksiä ei jatketa. Yhteinen lääkkeiden kilpailutus jatkuu.

laboratoriot
Viljelymaljoja laboratoriossa.
YLE

HUSLABin ja Pirkanmaan laboratorion yhdistymistä on selvitetty vuoden ajan, ja nyt molempien sairaanhoitopiirien hallinnossa ollaan päädytty hautaamaan yhdistymiskaavailut.

Selvityksen taustalla uhkaava henkilöstöpula

Laboratorioliikelaitosten yhdistymistä haluttiin selvittää lääkkeeksi uhkaavaan henkilöstöpulaan ja tuottavuuden kasvun turvaamiseksi.

HUSLABin johtokunta esittää maanantaina HUSin hallitukselle, ettei yhdistämishankkeeseen lähdetä, koska synergiaetuja ei saavutettaisi tarpeeksi.

Suuret sairaanhoitopiirit tarvitsevat omat tutkimuksensa

HUSLABin toimitusjohtaja Martti Syrjälä huomauttaa, että on luonnollista ajatella, että kahden ison laboratorion töitä jakamalla voitaisiin saada hyötyjä, esim. yhdistää harvinaisten tutkimusten työsarjoja ja lopettaa joitakin tutkimuksia jommasta kummasta laboratoriosta. Näin ei nyt kuitenkaan ole käymässä.

- Molemmilla alueilla on taustalla suuri, aktiivinen yliopistosairaala, ja tämän tyyppiset sairaalat vaativat laboratoriotutkimuksia paikan päällä. Tämän vuoksi kovin mittaviin yhdistämisiin ei kuitenkaan tässä päästä, Syrjälä toteaa.

Lähteet: YLE Uusimaa