1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. strutsi

Strutsitarha herättää mielenkiintoa Härmässä

Strutsit ovat sopeutuvaisia eläimiä ja niitä voidaan kasvattaa eri puolilla maailmaa. Härmässä strutsitilalla tuotetaan niin lihaa kuin strutsin sulkiakin.

Kuva: YLE Pohjanmaa

Tapani Tuomisen pihassa Härmässä käyskentelee parikymmentä isokokoista pitkäkaulaa. Strutsi on maailman suurin lintu. Pitkine kauloineen ja jalkoineen sekä tummine sulkineen aikuinen, toistasataa kiloa painava strutsi onkin komea näky.

Strutsin aitaukseen ei kannata mennä, sillä vaikka eläimet ovat rauhallisia, sosiaalisia ja tuttavallisia, ne puolustavat raivokkaasti reviiriään, kertoo Tapani Tuominen. Hän muistuttaa, että tarvittaessa strutsi puolustaa itseään hyppäämällä korkealle ja potkaisee voimalla. Tarhaaja itsekään ei mene aitauksen sisäpuolelle, vaan hoitaa kasvattinsa aitauksen toiselta puolelta.

Strutsi juoksee jopa 70-80 kilometrin tuntivauhtia. Muunmuassa tästä syystä Tapani Tuominen on hyvillään, että toistaiseksi yhtään eläintä ei ole lähtenyt karkuteille. Tuomisen strutsit eivät ole juuri sairastelleet, ainoastaan muutamia tapaturmia on sattunut, kun eläimet ovat laittaneet päänsä väärään paikkaan tai joskus jonkun jalka on mennyt poikki liukkaalla kelillä.

Tapani Tuominen kasvattaa strutseja harrastuspohjalta. Strutsit tulevat kasvattajalle parin kolmen päivän ikäisenä ja painavat tullessaan muutaman sata grammaa. Teuraaksi ne laitetaan noin 100-150 kiloisina.

Ihan pääelinkeinoksi ei strutsien tarhaamisesta ole, sillä menekki vaihtelee, kertoo strutsitarhaaja. Eläimen liha on melko hintavaa ja sitä myydään lähinnä Etelä-Suomeen ja ravintoloihin. Omalla tilalla puolestaan syödään strutsin lihaa paljon. Tapani Tuomisen mukaan se sopii monenlaisiin ruokiin ja sisältää vähemmän rasvaa kuin kevyenä pidetty broileri.

Myös strutsin sulilla on jokin verran kysyntää. Niitä pystyy värjäämään ja pesemään ja käyttämään koristeeksi. Voi niistä tehdä myös vaikkapa pölyhuiskia.