1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikennejuopumus

Rattijuopot joutuvat päihdekeskusteluun

Rovaniemen rattijuopot ohjataan jatkossa sosiaalityöntekijän puheille. Tuoreessa kokeilussa halutaan katkaista rattijuoppojen uusintakierre vapaaehtoisilla päihdekeskusteluilla.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä sisäministeriö ovat käynnistäneet Tie selväksi -hankkeen, jossa pyritään kehittämään varhaisen puuttumisen malli kaikille päihtyneinä ajaneille.

Rattijuopot on tarkoitus ohjata keskusteluihin sosiaalityöntekijän kanssa heti kiinnijäämisen jälkeen iästä ja päihdyttävästä aineesta riippumatta.

Peruspalveluministeri Paula Risikko uskoo, että keskustelu motivoi rattijuoppoja muuttumaan. Päihdekeskustelun yhteydessä tarjotaan myös mahdollisuutta hakeutua hoitoon päihderiippuvuuden vuoksi.

Kokeilu neljällä paikkakunnalla

Kokeilu alkaa kesäkuun alussa, ja se jatkuu vuoden ajan. Rovaniemen lisäksi mukana ovat Helsinki, Jyväskylä ja Hämeenlinna.

Kokeilun tuloksista riippuu, laajennetaanko se koko maahan. Ministeri Risikon mukaan vastaavasta mallista on hyviä kokemuksia Ruotsista.

Poliisi puhalluttaa noin kaksi miljoonaa kuljettajaa vuosittain. Viime vuonna rattijuopumuksesta jäi kiinni yli 26 000 henkilöä.

Sisäministeriön valtiosihteeri Antti Pelttari toteaa, että rattijuopumusongelmaa ei voi poistaa pelkästään valvonnalla.