1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Päihdeasuntolat ja -keskukset

Nuorten rattijuopumuksiin puututaan nopeasti

Jyväskyläläiset, alle 25-vuotiaat rattijuopumuksesta tavoitetut nuoret ohjataan sosiaalityöntekijän luo keskusteluun. Päihdeongelmaan halutaan tarttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Päihdeasuntolat ja -keskukset
Nuorten rattijuopumuksiin ryhdytään puuttumaan välittömästi Jyväskylässä.
YLE

Uusi käytäntö alkaa ensi maanantaista, jolloin juopuneena auton ratista tavoitettu nuori ohjataan välittömästi sosiaalityöntekijän luo päihdekeskusteluun. Sosiaalihuollon asiantuntijan keskustelu päihtyneenä ajaneen kanssa motivoi muutokseen ja tarjoaa mahdollisuuden hakeutua myös hoitoon.

Käytäntö on osa valtakunnallista rattijuopumusten ehkäisyprojektia. Kokeilu kestää toukokuun loppuun 2010 asti.

Nuoren rattijuoppoudesta kiinnijääneen päihdekeskustelulla halutaan tarttua päihdeongelmaan varhaisessa vaiheessa. Samalla halutaan parantaa poliisin ja sosiaalitoimen yhteistyötä nykyisessä päihteiden hoitojärjestelmässä.

Jyväskylän alueella jää vuosittain kiinni rattijuopumuksesta noin 180 alle 25-vuotiasta

Poliisi ehdottaa keskustelua

Ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Minna Kesänen Jyväskylän kaupungista kertoo, että käytönnössä kuulusteleva poliisi ehdottaa nuorelle päihdekeskustelua.

- Sosiaalityöntekijä keskustelee, miltä nuoren alkoholinkulutus näyttää ja keskustelee muutenkin elämäntilanteesta. Jos tarvetta on päihdepalveluihin tai muihin palveluihin, sosiaalityönekijä ohjaa nuoren oikean palvelun luo.

Keskustelu päihdetyöntekijän kanssa on kuitenkin vapaaehtoista.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja sisäasiainministeriön käynnistävät yhteisen Tie selväksi -hankkeen, jonka tavoitteena on ehkäistä rattijuopumusta puuttumalla nopeasti päihteiden käyttöön. Jyväskylä on yksi neljästä kokeilupaikkakunnasta.

Jyväskylässä 18-25-vuotiaiden päihdekeskustelun hoitavat Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityöntekijät. Alaikäisten päihdekeskustelun hoitaa Nuorten erityispalvelut.