1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikennejuopumus

Tie selväksi -hanke alkaa

Hämeenlinnassa halutaan ohjata nuoria rattijuoppoja kuivalle tielle.

Liikennejuopumus
Naispoliisi puhalluttaa moottoripyöräilijää
Rattijuopumusten ennaltaehkäisy on osa poliisinkin työtä.YLE / Häme

Hämeenlinnassa kesäkuun alusta alkavan kokeilun tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten uusintarattijuopumusta. Hämeenlinnan kokeilu on osa valtakunnallista pilottia, jossa ovat mukana myös Helsinki, Jyväskylä ja Rovaniemi.

Kokeilussa poliisi ohjaa rattijuopumuksesta kiinnijääneen kuljettajan päihdekeskusteluun sosiaalitoimen työntekijöiden luo. Hämeenlinnassa päihdekeskustelut hoidetaan neljässä eri kohteessa ikäryhmittäin. Ankkuri-tiimi hoitaa alle 18-vuotiaat rattijuopot, kertoo Hämeenlinnan palvelujohtaja Eija Leppänen Lasten ja nuorten palveluista.

- Ankkuri-tiimin toiminnasta on Hämeenlinnan seudulla hyviä kokemuksia. Ylipäätänsä se, että nuorten tekemiin rikoksiin on puututtu varhaisessa vaiheessa, on selvästi tuottanut tulosta eli uusinta rikollisuus on vähentynyt. Minä uskon, että näiden rattijuopumustenkin osalta Ankkuri-tiimin toiminta vaikuttaa niin, että nuorten uusintarattijuopumukset vähenevät.

Nykyisen käytännön mukaan poliisi ohjaa kaikki kiinni jääneet rattijuopot ajokyvyn arviointiin A-klinikoille. Aluejohtaja Hanna Ahokas Hämeenlinnan A-klinikalta kertoo, että nykyinen arviointimenetelmä on raskas ja toimimaton malli.

- Nämä ohjatut ovat olleet hyvin vastahankaisia ylittämään tämän A-klinkan kynnyksen eli he ovat pelänneet leimautumista aika tavalla. Prosessi sinänsä on voinut olla hyvä, mutta tutkimusten mukaan hyödyt eivät ole olleet kuitenkaan kovin mainittavat.

Tie selväksi-pilotin tavoitteena on ehkäistä nuorten uusintarattijuopumukset.

- Toisaalta toivoisin, että tällä myös muutenkin vaikutusta päihteiden käyttöön niin kuin lyhyillä puuttumisilla voi olla, sanoo Hanna Ahokas.

Hämeenlinnan Tie selväksi -rattijuopumusten ehkäisypilotti kestää vuoden.

Lähteet: YLE Häme / Anne Niskanen