Maahanmuuttajien oikeusavun tarve kasvaa

Maahanmuuttajat tarvitsevat selvästi aiempaa enemmän oikeudellista apua ja neuvontaa. Oikeusavun tarvetta ovat lisänneet ennen kaikkea kielteiset turvapaikkapäätökset. Vastikään Suomeen on perustettu ensimmäinen maahanmuuttajille tarkoitettu lakitoimisto.

Kotimaa

Turkin kurdi Abdurrahim Bagtir tarvitsee perheineen lakimiestä.

- Emme varmuudella tiedä, saammeko oleskeluluvan tai turvapaikan tästä maasta. Siinä prosessissa lakimiehen pitää auttaa meitä. Emme tiedä, miten prosessi etenee.

Maahanmuuttajat tarvitsevat selvästi aiempaa enemmän oikeudellista apua ja neuvontaa. Tämä näkyy myös Suomen ensimmäisessä maahanmuuttajille tarkoitetussa lakitoimistossa Helsingissä. Kahta juristia työllistävät ennen kaikkea kielteisistä turvapaikkapäätöksistä tehtävät valitukset.

- Yli puolessa tapauksista turvapaikanhaussa tulee kielteinen päätös. Töiden määrä varsinkin tulevaisuudessa lisääntyy, sanoo oikeustieteen maisteri Pekka Pyykkönen lakitoimisto Juridixista.

Oikeudellisen avun tarvetta ovat omiaan lisäämään myös turvapaikkahakemusten pidentyneet käsittelyajat.

Myös syrjintä työllistää

Turvapaikka-asioiden ohella maahanmuuttajat hakevat lakimieheltä yhä useammin apua syrjintään.

- Uhrit eivät välttämättä itse halua lähteä viemään syrjintää eteenpäin, mutta totta kai oikeudellinen apu ja neuvonta on yksi osa sitä prosessia, sanoo vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää.

Maahanmuuttajia koskeva lainsäädäntö muuttuu jatkuvasti, eikä perässä ole helppo pysyä. Tämän huomaa myös turkkilaisen Abdurrahim Bagtirin lähipiirissä.

- Luulen, että jokaisella on oma lakimies, joko pakolaisneuvonnassa tai yksityinen puolella. Kaikki eivät pysty palkkaamaan yksityistä lakimiestä. Tämän takia jotkut turvautuvat Pakolaisneuvonnan lakimieheen.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Ämmälä