1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jälkiviisaat: Yo-kokeiden vilppi ja metsäteollisuus

Jälkiviisaat keskustelivat perjantaina Aamu-tv:ssä ylioppilaskokeista ja epäillystä vilpistä Kangasniemen lukiossa. Lisäksi metsäteollisuuden huonot luvut herättivät vireää keskustelua. Keskustelijoina olivat Soili Suonoja, Jan Erola ja Kalle Isokallio.

Kuva: YLE

Etelä-Savon poliisi epäilee yhden Kangasniemen lukion työntekijän antaneen ylioppilaskokelaille ennakkoon täkyjä tiedossaan olleista terveystiedon kysymyksistä viime syksynä ja vielä tässä kuussa.

- Miten se on mahdollista, että tämmönen vuoto pääsee tapahtumaan, koska ne materiaalithan tulee sinetöityinä ja ne laitetaan kassakaappiin, Soili Suonoja ihmetteli.

- Onks tää koulujen välinen ranking päästä ylöspäin yks syy tähän?, Jan Erola kyseli.

- Eihän tommosille voi mitään. Mä ihmettelen, jos tää on ensimmäinen kerta. Onko siitä nyt niin isoa haittaa?, Kalle Isokallio provosoi.

- On se tietysti epäoikeudenmukaista muille, Suonoja puuskahti.

- Se on tietysti tylsää kirjoittaville ylioppilaille ja tylsää koululle.

- Epärehellinen kilpailu on aina tylsää, Isokallio linjasi.

Metsäteollisuuden kriisi

- Meidän sellutuotanto ei ole kilpailukykyistä. Se ei ikinä tule olemaan kilpailukykyistä enää. Tilannetta ei ratkaise se, että tehdään yhdelle teollisuuden alalle jotain helpotuksia, Isokallio pohti.

- Kyllä kilpailukyvyn täytyy tulla toimialan sisältä. Ainoa mitä metsäteollisuudessa valtio voi helpottaa niin energian hinta, kun väitetään, että se on huomattavasti kalliimpi kuin kilpailijamailla, Suonoja totesi.

- Oletteko nähneet uutisissa mitään uutta innovaatiota metsäteollisuuden piiristä?

- Suomen taloushistoria on yhtä ainoota paperiteollisuuden edessä nöyristelyä..köyristelyä, Erola murisi.

- Jos kerran energiaintensiivinen paperiteollisuus täältä kuolee, mitä järkee on rakentaa lisäydinvoimaa, Erola jatkoi.

- Kun hallituksessa puhutaan biopolttoaineista, niin se on taas niin älytön homma, koska hyvin suurella todennäköisyydellä nopeammin kasvatetusta puusta pystytään tekemään paremmin biodieseliä, niin ei sit ruveta laittamaan valtion rahaa vielä kertaalleen tuottamattomaan ruumaan, Isokallio totesi painokkaasti.

Naisten nöyryytys

Jälkiviisaat keskustelivat myös Kainuun prikaatin viime aikaisista tapahtumista.Viestikomppanian kotiutuneet alikersantit kirjoittivat halventavia ja alatyylisiä ilmaisuja naisalikersanteille vihkoon. Vihko luovutettiin naisille juuri ennen heidän kotiutumistaan. Käräjäoikeus luki miehille syytteet kunnianloukkauksesta ja palvelurikoksesta.

- Lapsellista, tyhmää, sivistymätöntä, Isokallio listasi.

- Ja samaan aikaan julmaa, kun viet sen vihon, niin se muuttuu vapaudenriiston aikana tapahtuneeksi henkiseksi väkivallaksi, Erola vastasi.

- Yleensäkin se, jos puututaan fyysisiin ominaisuuksiin ja ulkonäköön, niin se ei oo missään muodossa sivistynyttä, Isokallio totesi.

Suonoja ehdotti armeijaan koulutusjaksoa, jos opetettaisiin muun muassa tapoja ja isyyteen liittäviä asioita.

Mitä mieltä sinä olet?