Lasintekijä Pauli Talsin stoori

Karhulan lasitehtaan pitkäaikainen työntekijä tietää, miten lasi tehdään. Tehdasympäristössä kohtasivat estetiikka ja raskas työ.

Kuva: YLE / Jani Aarnio

Karhulan lasitehdas perustettiin 1889. Se on ehtinyt tuottaa kymmeniä miljoonia lasiesineitä. Niistä suurin osa on pulloja: kaljapulloja, vodkapulloja, sampanjapulloja. Mutta tehdas on hionut myös Suomen ensimmäiset kristallit, suoltanut ikkunalasia ja lasitiiliä. Ja erikoisempia artikkeleita:

- Lampunlaseja tehtiin 50-luvulla miljoonia kappaleita. Ja baby foodia... lastenruokapurkkeja. Se oli tarkkaa, karhulalainen Pauli Talsi kuvaa.

Merimies joutui tehtaaseen

Pauli Talsi syntyi Suursaaressa 1924. Hän aloitti työuransa merillä. Viimeinen pesti oli vehnälaivalla Etelä-Amerikan linjalla.

- Vaimo pyysi, että jäisin maihin. Sanoin, että joo - jos lapsi on poika. Se oli poika. Silloin minä menin Karhulan lasitehtaalle.

Vuonna 1948 tehtaaseen oli tullut ensimmäisiä koneita. Talsi ei ollut lasinpuhaltajia.

- Koneet olivat minun alaani. Silloin 1948 tuli nelisektorinen automaattikone.

Lasinteko on kautta aikojen ollut kansainvälistä. Talsikin on matkustellut ympäri maailman Owens Illinois'n tehtailla ja Karhulan Lasin aikoina opiskellut Ruotsissa.

- Minut lähetettiin Sundsvalliin oppimaan mutteriteknologiaa. Kurssilla kaikki muut olivat englantilaisia - paitsi minä.

Taiteilijoita ja käytännön miehiä

Karhulan lasitehtaassa kohtasivat muotoilijat, työnjohtajat ja työläiset. Muotoilijoiden visiot ja keksinnöt eivät taipuneet suoraan lasiksi, vaan uusien mallien kokeilu oli kokeilua ja koeajoa ja jatkuvaa muotin muovaamista. Esimerkiksi röpyliäinen Finlandia-vodkapullo oli Tapio Wirkkalan käsialaa.

- Wirkkalan sen keksi, mutta hän ei itse osannut tehdä lasin kanssa juuri mitään. Koeajot tulivat minun vastuulleni.

Taiteilijoiden ja teknisen työn tekijöiden yhteiselo oli välillä takkuista.

- Törmäyskurssilla, Talsi toteaa.

Wirkkala keksi uudelleen vanhan kikan: kuplien tekemisen lasiin. Kuplamaljakot ovat nykyään antiikkikaupassa hinnoissaan.

- Otetaan lasimöykky. Sinne työnnetään märkä leppätikku ja pyöräytetään. Silloin sinne tulee sellainen kupla. Sen teki kuka tahansa lasinpuhaltaja.

Tehdasympäristö oli kuuma ja likainen, mutta estetiikka oli tärkeää työntekijöille. Talsi taitaa vielä värjätyn lasin reseptit - hiilet ja rautaoksidit.

35 vuotta sulaa lasimassaa

Pauli Talsi jäi eläkkeelle 1987. Hän ei ole käynyt Karhulan lasitehtaassa sen jälkeen, kun se siirtyi amerikkalaisen Owens Illinois'n omistukseen. Tehdas vaihtoi nimekseen O-I, ja aikoo lopettaa lasin valmistuksen ensi kesänä. Se ei murehduta Talsia. Hänen työnsä lasitehtaassa on tehty.

- Yhdentekevää, mä oon eläkkeellä. Tää on mun stoori, Talsi sanoo. Tehdasuralle tuli mittaa 35 vuotta.