London Symphony Orchestraan ensimmäinen suomalaisjäsen

Kontrabasisti Jani Pensola on valittu ensimmäisenä suomalaisena London Symphony Orchestran jäseneksi. Suomessa vuonna 2005 vuoden basistiksi valittu Pensola on aiemmin esiintynyt orkesterin kanssa freelance-muusikkona.

kulttuuri
Jani Pensola
Jani PensolaJani Pensola

Ennen nimitystään Lontoossa freelance-muusikkona toiminut Pensola on esiintynyt myös muun muassa Rochester Philharmonic Orchestran ja London Sinfoniettan kanssa. Lisäksi hän on soittanut useissa suomalaisissa orkestereissa ja esiintynyt monilla festivaaleilla.

Pensola on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja Royal Academy of Musicissa. Hänen opettajiaan ovat olleet muun muassa Jussi Javas, Duncan McTier ja Rinat Ibragimov.

Viime vuonna Gramophone-lehti valitsi London Symphony Orchestran maailman neljänneksi parhaaksi sinfoniaorkesteriksi. 105 vuoden ikäinen orkesteri tunnetaan erityisesti elokuvien taustamusiikeista. Sen musisointia on kuultu muun muassa Tähtien sota- ja Harry Potter -elokuvissa.

London Symphony Orchestran ylikapellimestari on venäläinen Valeri Gergijev, joka on myös Mariinski-teatterin taiteellinen johtaja.

Lähteet: YLE Uutiset