1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Brittiviihteen suuri nimi Danny La Rue kuollut

Brittinäyttelijä, joka teki naisiksi pukeutuvista miehistä suuren yleisön suvaittua viihdettä, on kuollut. Danny La Rue kuoli sunnuntaina 81-vuotiaana kotonaan Kentissä Kaakkois-Englannissa.

Le Ruen ura teatterissa ja kabareessa kesti 60 vuotta. Maineeseen hänet nosti ennen muuta pukeutuminen naisten vaatteisiin, peruukkiin ja tekoripsiin, minkä hän aloitti jo toisen maailmansodan aikan viihdyttäessään joukkuetovereitaan armeijassa.

1960-luvulla La Rue avasi Lontoossa yökerhon, jossa hänen drag queen -esityksestään tuli huiman suosittu. Hänen lisäkseen yökerhon lavalla nähtiin Judy Garlandin kaltaisia tähtiä. Saman aikaan myös Le Ruen teatteriesitykset olivat Lontoossa niin suosittuja, että hänestä tuli vuosikymmenen parhaiten ansainnut brittinäyttelijä.

Näytelmäkirjailija Noel Coward kutsui La Ruea viihdealan ammattimaisimmksi, nokkelimmaksi ja viehättävimmäksi mieheksi. Amerikkalaiskoomikko Bob Hope puolestaan lohkaisi virkaveljestään, että tämä oli maailman vetovoimaisin nainen.

La Ruella oli vuosikymmenten varrella useita omia tv-sarjoja ja -ohjelmia, ja maailmalla hänet nähtiin muun muassa Hello Dolly! -musikaalin kiertueella 1970-luvulla.

La Rue aateloitiin vuonna 2002. Neljä vuotta myöhemmin hän vetäytyi lavoilta ja studioista saatuaan lievän aivohalvauksen.