Tali-Ihantala -keskuksen ilme ei kiinnosta

Arkkitehtuurikilpailun parhaimmisto on ollut esillä maakuntakirjastossa, mutta katsojia on käynyt vain vähän. Keskuksen rakentamisperusteita ihmetellään edelleen.

maakuntakirjastot
Venäläisen insinöörikomennuskunnan piirustuskokoelmista kartta Taavetin linnoituksesta vuodelta 1803.
Venäläisen insinöörikomennuskunnan piirustuskokoelmista kartta Taavetin linnoituksesta vuodelta 1803.Museovirasto

Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantala ei kiinnosta yleisöä. Arkkitehtuurikilpailun parhaimmisto on ollut esillä Lappeenrannan maakuntakirjastossa, mutta katsojia on käynyt vain vähän. Palvelujohtaja Leena Priha kertoo, että kirjaston kävijät ovat lähinnä ihmetelleet, miksi keskus rakennettaisiin ja miksi moderni rakennus sijoitettaisiin Linnoituksen vanhaan ympäristöön.

Tali-Ihantala -keskus avataan aikaisintaan vuonna 2012. Näyttelykeskus on tarkoitus sijoittaa kahteen Lappeenrannan Linnoituksen vanhaan rakennukseen sekä niiden väliin rakennettavaan uudisrakennukseen. Uudisrakennuksen arkkitehtikilpailun voitti Kannas-suunnitelma niminen ehdotus.

Tali-Ihantala-hankkeen kokonaiskustannukset ovat kuusi miljoonaa euroa. Osa kustannuksista on tarkoitus rahoittaa varainkeräyskampanjalla, jonka onnistuminen ratkaisee hankkeen etenemisen ja lopullisen aikataulun. Jatkosuunnittelu ja toteutus etenevät seuraavaksi Lappeenrannan kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Tali-Ihantalasta elämyskeskus

Tali-Ihantala -keskuksesta on tarkoitus tulla viime sotien torjuntataistelujen tieto-, elämys- ja mediakeskus. Keskukseen halutaan liittää myös jo Linnoituksessa sijaitseva ratsuväkimuseo sekä tällä hetkellä Lappeenrannan keskustassa oleva Lotta-museo.

Keskukselle halutaan sujuva ja iskevä nimi, jonka löytämiseksi järjestetään nimikilpailu vuoden 2009 aikana. Hankkeen nettisivut avataan kesän kuluessa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala