1. yle.fi
  2. Uutiset

Matkailuun luotetaan Itä-Lapissa

Pelkosenniemellä ja Kemijärvellä uskotaan vahvasti matkailun nosteeseen. Pyhätunturille ja Suomulle kaavaillaan yhteensä yli 20 000 uutta vuodepaikkaa parinkymmenen vuoden kuluessa.

suomut
Pyhätunturin vetovoimaan uskotaan Pelkosenniemellä.YLE / Raimo Torikka

Valmisteilla olevien kaavojen myötä kummankin tunturikeskuksen nykyinen vuodekapasiteetti vähintään nelinkertaistuisi nykyisestä. Vaikeuksien kanssa painineiden kuntien johtajat pitävät suunnitelmia realistisina ja uskovat Itä-Lapin vetovoimaan.

Pyhtunturin uusi pohjoisosan eli Noitatunturin kaava on vahvistusta vailla. Kaavan myötä Pyhälle on mahdollisuus rakentaa reilut 15 000 uutta vuodepaikkaa. Nykyisen voimassaolevan ydinalueen kaavan myötä Pyhätunturille tavoitellaan peräti 22 000 vuodepaikkaa. Pyhällä on nykyisin noin 4000vuodepaikkaa.

Noitatunturin kaavan veturina on toiminut kiinteistöyhtiö Noitatunturi Oy. Yhtiön omistuksessa on pääosa kaava-alueesta. Yhtiön omistajilla on nimissään lukuisia kiinteistö- ja it-alan yrityksiä. Kaava-alueen tehokkaimmin rakennettavat alueet onkin heidän hallussaan.

Pelkosenniemen kunnanjohtaja Erkki Parkkinen ei pidä miljardiluokan suunnitelmia utopistisina.

-Uskon vakaasti Lapin matkailun vetovoimaan ja täällä on investoreille turvallista sijoittaa. Suomalaisillahan tämä ei toteudu vaan se vaatii kansainvälistä matkailijaa., sanoo Parkkinen.

Kunnan kannalta ei nähdä myöskään suuria riskejä kun rakentaminen etenee yrittäjien vastuulla. Parkkisen mukaan kaikki investoinnit ja sitä edeltävä infra tehdään yhteistyössä maanomistajien kanssa.

- Kun tarve syntyy sovitaan siitä, että rakentaako ne maanomistajat vai kunta. Jos kunta rakentaa niin investointeja katetaan maankäyttökorvauksin, kertoo kunnanjohta Erkki Parkkinen.

Suomusta Kemijärven vetonaula

Nyt kun Kemijärvellä on havaittu, että taistelu teollisuustyöpaikoista taitaa olla nykyoloissa lähes toivotonta. Katseet on käännetty nyt matkailuun ja niinpä Kemijärvi on panostanut Suomun uuteen nousuun ja vetovoimaisuuden parantamiseen.

Suomulle on sorvattu uusi kaava, joka kutakuinkin nelinkertaistaa nykyisen vuodekapasiteetin. Tavoitteena on noin 8000 vuodepaikkaa.

Suomun lentomäkihanke on ollut myötätuulessa, lisäksi Freestylen MM-cupin avaus on jo saatu Suomulle vähintään viiden seuraavan kauden osalta.

Kemijärven kaupunki on ostanut Suomulta maata lentomäkeä ja rinnekeskusta varten, mutta myös tonttimaata on ostettu. Keijärven kaupunginjohtajan Arto Ojalan mukaan tonteille on ollut runsas kysyntä ja on tonttien osto ollut ihan järkevää investointia kaupungin näkökulmasta.

Ojala uskoo vakaasti, että Suomu tulee kehittymään voimakkaasti ja suunnitelmat toteutuvat. - Se on ihan realistinen ajatus kymmenen vuoden sihdillä, siis vuoteen 2020 mennessä, sanoo Ojala.

Suomun rinnekeskuksen ja hotellin omistaja on vahvasti mukana sijoitus- ja kiinteistöbisnesneksessä. Hotelli laajentaa ja rakentaa uusia majoitustiloja jo tämän kesän aikana 500:n lisävuodepaikan verran.

Yhteistyö vahvistaa

Kemijärven kaupunginjohtaja Arto Ojala näkee Itä-Lapin ja Kuusamon rinnekeskuksien yhteistyön erittäin tärkeässä roolissa tulevaisuuden kannalta.

- Luosto, Pyhä, Suomu, Salla, Ruka. Meillä on viiden - kuuden tunturin kokonaisuus, jotka ovat kaikki alle tunnin ajomatkan päässä toisistaan. Tässähän on niinko todella huikeat mahdollisuudet, jos ne vain oikealla tavalla osataan käyttää, visioi Ojala.

Lähteet: YLE Lappi / Raimo Torikka

Lue seuraavaksi