Pakistan vapauttaa Mumbain iskuista epäillyn

Pakistanissa tuomioistuin on määrännyt vapautettavaksi islamilaisen hyväntekeväisyysjärjestön johtajan, jonka epäillään vaikuttaneen Intiassa Mumbaissa tehtyjen terrori-iskujen taustalla. Pakistan asetti Hafiz Mohammad Saeedin kotiarestiin joulukuussa.

Ulkomaat

Mumbain iskujen taustatekijäksi epäillyn Saeedin vapauttaminen kotiarestista herättää todennäköisesti närkästystä Intiassa ja Yhdysvalloissa, jotka ovat vaatineet Pakistanilta jyrkempiä toimia sen alueella toimivia ääri-islamilaisia terroristijärjestöjä vastaan. YK on listannut Saeedin hyväntekeväisyysjärjestön terroristiryhmän kulissiksi.

Pakistan on myöntänyt, että Mumbain hyökkäys osin suunniteltiin ja käynnistettiin Pakistanin maaperältä. Pakistan on nostanut syytteet kahdeksaa epäiltyä vastaan mutta Hafiz Mohammad Saeed ei ole näiden joukossa.

Lashkar-e-Taiban perustaja

Hafiz Mohammad Saeed perusti 90-luvulla Lashkar-e-Taiba-järjestön, joka taisteli Intiaa vastaan kiistellyllä Kashmirin alueella. Ääri-islamilaisen Lashkar-e-Taiban syytetään olleen Mumbaissa marraskuussa tehdyn laajamittaisen terrorihyökkäyksen takana.

Järjestöä syytettiin myös Intian parlamenttiin vuonna 2001 tehdystä hyökkäyksestä. Pakistan kielsi Lashkar-e-Taiban vuonna 2002.

Pakistania syytetään toimettomuudesta

Pakistanin on syytetty katsovan ääri-islamistien toimia sormiensa läpi, koska Pakistanin vaikutusvaltaisen sotilastiedustelun epäillään käyttäneen ääri-islamistisia aseellisia järjestöjä politiikkansa välikappaleena Intiassa ja Afganistanissa.

Hafoz Mohammad Saeed perusti myös Jamaat-ud-Dawa-hyväntekeväisyysjärjestön, jota YK pitää Lashkar-e-Taiban peitejärjestönä. Jamaat-ud-Dawalla on Pakistanissa laaja verkosto ja järjestö auttoi merkittävästi vuoden 2005 maanjäristyksestä kärsineitä.

Jamaat-ud-Dawan jäsenet ovat viime aikoina auttaneet myös levottomasta Swatin laaksosta saapuneita pakolaisia, jotka ovat paenneet hallituksen joukkojen ja ääri-islamilaista Taliban-liikettä kannattavien kapinallisten taisteluja.

Lähteet: AFP, AP, Reuters