Palikkapeli Tetris on 25-vuotiaana vireä vanhus

Yksinkertainen mutta koukuttava. Niin voi sanoa monista videopeleistä, mutta ykkösasemaa pitää edelleen Tetris, jonka maailmanvalloitus alkoi jo neljännesvuosisata sitten. Sen kotimaa on kadonnut kartalta mutta värilliset palikat jatkavat putoiluaan.

Neuvostoliiton tiedeakatemian tutkija Aleksei Pajitnov sai vuonna 1984 tutkijankammioonsa Moskovaan ensimmäisen oman tietokoneen. Elektronika 60 oli neuvostoliittolainen kopio yhdysvaltalaisesta PDP-11:stä. Pajitnovin tehtävänä oli kirjoittaa sillä ohjelmia tiedustelupalvelun käyttöön.

Yhtenä tuloksena oli Tetris, riippuvuutta aiheuttava palikkapeli, jota kylmän sodan aikana epäiltiin jopa Neuvostoliiton salajuoneksi amerikkalaisnuorten hämäämiseksi päämäärättömään puuhailuun.

- Jo poikasena olin hyvin mieltynyt matemaattisiin pähkäilytehtäviin, ja tietokoneellekin aloin laatia niitä, Pajitnov sanoo brittiläisen Guardian-lehden haastattelussa.

Tetris ei ollut monimutkainen. - Tasoja ei ollut, eikä pisteitä laskettu. Mutta kun aloin pelata Tetristä, en kyennyt lopettamaan, Pajitnov kertoo keksinnöstään.

Hän ei ollut ainoa. Tetris levisi Moskovasta ensin muualle Itä-Eurooppaan ja pari vuotta myöhemmin länteen. Nyt 25 vuotta myöhemmin sen eri versioita on myyty yli 70 miljoonaa kappaletta.

Tetris on innostanut arkkitehtejä, taidemaalareita ja muusikkoja. Guinnessin ennätysten kirjaan se on päässyt monta kertaa, muun muassa pelinä, jonka pelaajalle on langetettu pisin vankeustuomio. Sen sai mies, joka ei miehistön vaatimuksista huolimatta lakannut näpräämästä kännykkä-Tetristä lentokoneessa.

Tetris on tänään Palitnovin arkipäivää

Pajitnov ei keksinnöstään aluksi rikastunut, sillä oikeudet olivat Neuvostoliiton valtiolla. Hollantilaisessa pelifirmassa työskennellyt Henk Rogers kuitenkin aavisti Tetriksen mahdollisuudet ja hakkasi kilpailijat tarjouskilpailussa. Lopputuloksena oli Nintendon kanssa solmittu sopimus, jonka vuoksi Tetris ei hiipunut historiaan vain päätyi Game Boy -käsikonsoleihin.

Pajitnov sai isyysoikeuden Tetrikseen vasta vuonna 1996, vuosia Neuvostoliiton luhistumisen jälkeen. Rahaa alkoi virrata tilille, mutta mies ajatteli jo muuta: hän oli muuttanut Yhdysvaltoihin Microsoftin pelien suunnittelijaksi. Nykyisin sekä hänen että Rogersin työtä kuitenkin on Tetriksen lisensointi. Se on tarkoittanut myös useita oikeudenkäyntejä laittomia versioita vastaan.

Tetriksen on pitkäikäisyydessä kyennyt haastamaan vain italialainen putkimies Mario. Pajitnov uskoo, että avainsana on sitkeys. - Useimmat 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa tehdyt ohjelmat kuolivat, koska niiden tekijät eivät välittäneet huolehtia niistä, hän sanoo.

Siitä huolimatta Pajitnov on yllättynyt siitä, että Tetris käy edelleen kaupaksi. - 1980-luvulla ohjelmien kopiointi kesti yleensä vain vuoden tai kaksi. Luulimme, että parissa vuodessa jostakin ilmestyisi parempi Tetris. Mutta yritykseksi se jäi, Pajitnov sanoo Guardianin haastattelussa.