Seikkailijoiden elämä työllistää lahtelaista tietokirjailijaa

Heikki Saure ei ole täydellinen maakrapu, mutta hänen elämänsä on aika kaukana ammattisukeltaja Rauno Koivusaaren kuvioista. Miesten vesitiet kohtasivat, kun Saure kirjoitti Koivusaaren elämästä kirjan.

seikkailijat
YLE / Vihtori Koskinen

Lahtelainen kirjailija, toimittaja, kriitikko Heikki Saure on tehnyt kirjat kahdesta seikkailijasta. Wilson Kirwan tarina ilmestyi jo pari vuotta sitten, tänä keväänä julkaistiin Vrouw Marian löytäjän, ammattimaisen aarteenetsijän, sukeltajan ja seikkailijan Rauno Koivusaaren merimiestarinoita maailman meriltä, Sauren kirjoittamana.

Aarrelaivojen jäljillä kertoo Vrouw Marian löytäjän, Rauno Koivusaaren elämäntarinaa ammatillisesta näkökulmasta. Saure kirjoitti meriseikkailut minä -muotoon, ja tulos on aika-ajoin enemmänkin poika- kuin tietokirja.

Rauno Koivusaari lumoutui meren salaisuuksista jo lapsena. Suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi löydettyään Vrouw Marian hylyn kesällä 1999. Vuonna 1771 haaksirikkoutuneen kauppalaivan lastina oli mm. Venäjän keisarinna Katariina Suuren taideaarteita. Koivusaaren löytö oli pitkälti sen ansioita, että mies on jaksanut istua arkistoissa tekemässä jäljitystyötä vanhoista asiakirjoista.

- Mies on muuten viileän rauhallinen, kuten ammattisukeltaja tulee olla, mutta kun hän ryhtyi puhumaan arkistoista, häneen syttyi mieletön palo ja rauhallisuus oli tipotiessään. Se teki vaikutuksen, sanoo Heikki Saure.

- Vaikka itsekin harrastan melomista, tavoitteeni on pysyä pinnalla, eikä kirjaprojekti tehnyt minusta hylkykuumeista, hiuksianostattavia sukellusreissuja kirjannut Saure jatkaa.

- Päinvastoin, on varmaa, ettei minusta tule sukeltajaa!

Aarrelaiva Vrouw Marian löytäminen toi Koivusaarelle myös kansainvälistä mainetta. Vuonna 2001 hän muutti monacolaisen miljonäärin palkkaamana Ecuadoriin etsimään espanjalaisten löytöretkeilijöiden inkoilta varastamaa kultaa. Myös tätä aikaa kuvataan kirjassa.

- En päässyt Ecuadoriin, enkä hylkysukelluksille. Tietokirjailijan elämä ei ole yhtä jännää kuin seikkailijoiden, joita kuvaan, Heikki Saure lohduttaa kateellisia.

Lähteet: YLE Lahti / Tanja Perkkiö