Ranskanperunallakin voi narrata kaloja

Kastemato on varmasti käytetyin syötti, kun onkimaan lähdetään. Madon sijaan kalamiehet käyttävät myös leipää, pullataikinaa ja vaniljan tuoksua. Kalamies Pekka Turunen vinkkaa kokeilemisen arvoisista syöteistä.

Ahven piileskelee järven pohjalla. Kuva: YLE

Etelä-Karjalan Radion kuuntelijat kertoivat kalansyöttivinkkejä aamulähetyksessä 2.6. Osa kalamiehistä käyttää syöttinä taikinaa. Perustaikinan saa kun laittaa sekaisin vehnäjauhoja ja vettä. Ruokolahdelta soittaja kertoo, että hän käyttää taikinan tekoon vanhoja korppuja: "Murskaa korput ja laita vettä sekaan. Tee siitä mäski, pyörittele palloiksi ja sitten vaan taikina koukkuun". Voi kokeilla sokeri- tai kanelikorppuja.

Matti Ruokolahdelta kertoo, että hän seurasi pari viikkoa sitten Rodoksen onkijoita. Heillä oli kämmenselkään teipattu Taikinamöykky, josta nappasivat palan suuhunsa. Suussa he pyöräyttivät pallon koukun ympärille. Siis koko homma suussa. Vastannee meidän sylkemistä syöttiin tämä suuhomma.

Pullataikinaa ja maittavaa mäskiä

Pekka Turunen Lappeenrannan Urheilukalastajista kertoo aikoinaan kokeilleensa taikinasyöttiä.

- Ihan tavallista pullartaikinaa laitoin syötiksi, kun matoja ei ollut. Silloista kalansaalista en muista, mutta viime vuosikymmeniin en ole taikinalla kalastanut, muistelee Turunen.

Mäskillä on tarkoitus houkutella kalat ongintapaikalle, etenkin nuorten kalastajien kanssa mäskiä käytetään, jotta lapset innostuvat onginnasta. Mäskistä pyöritellään lumipallon kokoisia palloja, jotka heitetään veteen. Tarkoitus on onkia mäskin päältä.

- Mäskiin voi laittaa esimerkiksi madonpätkiä, toukkia, hiekkaa ja savea, luettelee Pekka Turunen.

Vaniljaa, ranskanperunoita ja makaroneja

Kalastusliikkeistä saa ostettua monenlaisia apuvälineitä kalan narraamiseen.

- Kilpaonkijat käyttävät paljon erilaisia tuoksuja, vaniljan tuoksu on ehkä suosituin, itsekin suihkautan sitä toisinaan, vinkkaa Lappeenrannan Urheilukalastajien kilpailutoimikunnan vetäjä Pekka Turunen.

Jos matoja tai kärpäsentoukkia ei ole tarjolla, neuvoo Pekka Turunen kurkkaamaan esimerkiksi mökin ruokakaappiin.

- Kerran kävi niin, ettei matoja ollut, joten keitimme tavallisia makaroneja noin neljä minuuttia. Makaronillakin saatiin kalaa, muistelee Turunen.

- Myös vaaleaa leipää ja miksei ruisleipääkin voi kokeille. Uusimpana vinkkinä kuulin ranskanperunan käytön kalansyöttinä. Ranskanperunaa ei kuitenkaan laiteta koukkuun kokonaisena, vaan se pilkotaan pieniksi ja ohuiksi paloiksi ja kuivatetaan. Maissinjyvät tuoreesta- tai tölkkimaissista kelpaavat myös etenkin kirjolohelle, kertoilee kalamies Pekka Turunen.