Simo ottaa virallisen kannan ydinvoimalaan kuun puolivälissä

Simossa ensimmäinen ydinvoimalahankkeen kohtalon hetki lähestyy. Kunnanvaltuusto päättää kesäkuun kolmantena maanataina lausunnosta, joka voi estää voimalan tulon kuntaan.

Kotimaa
Eero Pekkala, Simo.
Simolainen Eero Pekkala kannattaa ydinvoimalan rakentamista kotikuntaansa.YLE / Antti Heikinmatti

Simon kunnanhallitus asettui voimalaa puoltavalle kannalle maanantaina. Jos kansalaismielipiteiseen on uskominen, myös valtuusto päätyy voimalan kannalle.

Simon valtuusto ei voi päättää voimalan saamisesta kuntaan, mutta se voi niin halutessaan torpata hankkeen. Jos valtuusto asettuu kielteiselle kannalle, Fennovoiman hanke pysähtyy Simon osalta siihen.

Ratkaiseva päivä on kesäkuun viidestoista, joka on viimeinen mahdollisuus jättää työvoima- ja elinkeinoministeriölle lausunto Fennovoiman periaatepäätöshakemuksesta.

Kunnanhallituksen lisäksi myös kansalaismielipiteen perusteella näin pitäisi valtuuston tehdä myönteinen päätös ydinvoimalan suhteen.

Taloudellinen hyöty painaa

- Olen sitä mieltä, että valtuuston olsi vastattava kyllä. Ydinvoimala toisi kuntaan paljon taloudellista hyötyä, arvioi simolainen Eero Pekkala.

- Mikäli ydinvoimala saadaan Simoon tulemaan, se on positiivinen asia, arvioivat nuoremman polven simolaiset Anna-Leena Heinikoski ja Sami Särkiaho.

Myös Esko Hekkanen on samoilla linjoilla.

- Olen ollut koko ajan myönteisellä kannalla. Tulisipa siitä jotain, toivoo Simojokivarressa asuva Hekkanen.

Atomivoimalan kannattajia löytyy myös naapurikunnan, Kemin puolelta.

- Voimalan työllistävä vaikutus olisi sitä luokkaa, että se olisi tälle alueelle kuin lottovoitto, arvioi kemiläinen Kaisa Matinlassi.

Mökki sekä marja- ja kalapaikat

Fennovoimalla on Simon Maksniemessä toimisto, jossa muun muassa seurataan ydinvoimaa koskevia yleisönosastokirjoituksia. Toimiston keräämien tietojen mukaan lehtikirjoituksia on ollut kymmenestä pariinkymmeneen viikossa. Kävijöitä toimistolla on riittänyt vilkkaimmillaan toistakymmentä viikossa erityisesti yleisötilaisuuksien alla.

Jos perusvire Simossa onkin voimalamyönteinen, löytyy innokasta vastustustakin. Esimerkiksi suunnitellulla sijoituspaikalla Karsikkoniemessä mökkeilevät eivät ydinvoimalle lämpene. Myös kuntarajan takaa Kemin puolelta löytyy vastustajia.

- Kyllä Simon valtuusto hylkäävän päätöksen tehdä. Meillä on kesämlökki juuri siellä mihin ydinvoimala tulisi. Siinä menisi mökin lisäksi mukavat marjamaat ja kalapaikat, sanoo Kemin Ajoksessa asuva Kaarle Kari.

Lähteet: YLE Perämeri