yle.fi-etusivu

Kouvolassa ei olekaan tarvetta vastaanottokeskukselle

Kouvolaan ollaan perustamassa vastaanottokeskusta 150 turvapaikanhakijalle. Tulijoita ei kuitenkaan tällä hetkellä ole.

Kouvola
Valkealan sairaala, Kouvola
Valkealan sairaala, KouvolaYLE / Jani Aarnio

Kouvolassa ei ole enää tarvetta turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukselle.

Keskuksen toiminnasta vastaavan SPR:n Kaakkois-Suomen piirin kannalta päätös tuli liian myöhään, sillä alkuvuoden turvapaikanhakijaruuhkat ovat helpottaneet. Lisäksi Helsinkiin on tulossa 500-paikkainen keskus. Suunnitelmat vastaanottokeskuksen perustamiseksi ovat Kouvolaa pidemmällä myös muutamalla muulla paikkakunnalla.

- Näillä näkymin saattaa olla niin, että Kouvola ei välttämättä ole ihan kärkipäässä näiden uusien keskusten perustamisessa, sanoo SPR:n Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Arja Vainio.

Kouvolan kaupunginhallitus näytti 150-paikkaisen keskuksen perustamiselle vihreää valoa maanantaina kuukausien pähkäilyn jälkeen.

- Herkkä asia herättää keskustelua. Päättäjät halusivat lisäselvityksiä asiasta liittyen lähinnä taloudellisiin vaikutuksiin, vastuun jakoihin ja toimitilakysymyksiin, kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki kertaa vastaanottokeskuksen vaiheita.

Sijoituspaikka haussa

Lamminmäki on nyt erityisen iloinen siitä, että se sälytti vastuut keskuksen pyörittämisestä ja kustannuksista muualle.

- Jos tämä olisi järjestetty kaupungin toimesta ja meiltä olisi rekrytoitu oman organisaation väkeä tähän, niin tämähän olisi vallan mielenkiintoinen tilanne, hän tuumaa.

SPR etsii parhaillaan tiloja jonakin päivänä käyttöön tulevalle vastaanottokeskukselle. Sijoituspaikaksi on esitetty Valkealan vanhaa sairaalaa, mutta selvityksen alla on myös muita vaihtoehtoja.

- Yhdistelmäratkaisuja on tarjolla. Pienempiä kiinteistöjä, joihin voitaisiin järjestää varsin helposti hyvä kokonaisuus, kertoo SPR:n Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Arja Vainio.

Lähteet: YLE Kymenlaakso/Satu Krautsuk