Naantalin musiikkijuhlat luottaa omaan brändiinsä

Naantalin Musiikkijuhlien järjestäjät uskovat tapahtuman vetovoimaan myös tulevina vuosina. Maamme vanhimpiin lukeutuva musiikkijuhla on vakiinnuttanut yleisömääräänsä, vaikka kilpailevia tapahtumia on vuosien aikana syntynyt kymmenittäin.

Naantali
Naantalin kirkko tarjoaa hienot puitteet musiikkijuhlalleYLE / Kimmo Gustafsson

Sunnuntaina alkanut 30-vuotisfestivaali on rakennettu yleisön arvostamien koti- ja ulkomaisten esiintyjien varaan.

- Meillä on niin hieno ympäristö täällä Naantalissa ja Naantalin kirkossa, Naantalin Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Tiina Tunturi kehuu.

Yleisömäärä on vakiintunut noin 18 000 kävijään vuosittain ja tänä vuonna tavoitteena on samansuuruinen kävijämäärä.

- Jo 30 vuotta sitten taiteellinen johtajamme Arto Noras on kehittänyt niin hyvän konseptin sisällön suhteen ja siihen, minkälaisia taiteilijoita ja haluamme tuoda ja millaista musiikkia esittää. Joka vuosi tuodaan vain hiukan mausteita lisää, niin uskon kyllä, että meillä on hyvä tulevaisuus, Tunturi kertoo.

Noraksella yhteydet ympäri maailman.

Arto Noraksella on tuttuja, oppilaita ja kollegoja eri puolilla maailmaa. Sieltä ammennetaan sekä solisteja että orkestereita. Yksi yhteyksistä on tänä vuonna jo kolmatta kertaa Naantaliin saapunut yksi Yhdysvaltain arvostetuimmista kamariorkestereista, The Fine Arts Quartet. Kvartetti on saanut useita Grammy-palkintoja ja tehnyt 65 levytystä kamarimuskin keskeisistä teoksista. Kvartetille ovat tuttuja Lontoon, Pariisin, Moskovan ja Pekingin konserttisalit sekä maailman johtavat kamarimusiikkifestivaalit. Muusikot myös kouluttavat innokkaasti nuoria mestarikursseilla, niin myös Naantalissa.

The Fine Arts Quartet on tuplasti vanhempi kuin Naantalin Musiikkijuhlat ja nykyinenkin kokoonpano on ollut koossa jo neljännesvuosisadan. Naantaliin he tulevat mielellään.

- Olemme Arton vanhoja ystäviä ja teemme paljon juttuja yhdessä, kertoo yhtyeen sellisti Wolfgang Laufer. - Ystävyytemme perustuu syvään yhteisymmärrykseen ja myös taiteelliset arvomme ovat samanlaiset, joten tapaaminen on aina miellyttävää, hymyilee Laufer. - Täytyy todeta, että soitamme yhdessä ilahduttavankin usein, Laufer vahvistaa.

Tiistai-illan Juhlakonsertti, jossa amerikkalaisetkin soittavat, lähetetään suorana lähetyksenä YLE 1 kello 19.00 alkaen.

Naantalin Musiikkijuhlat jatkuvat 12.6. saakka.

Lähteet: YLE Turku