Hyppää sisältöön

Pikavippi ei irtoa enää yöllisellä tekstiviestillä

Pikavippiyhtiöt eivät enää saa jakaa luottoa ennen kuin ovat toimittaneet sopimusehdot ja antaneet asiakkaalle aikaa tutustua niihin, toteaa markkinaoikeus. Ennakkopäätös kieltää pikavipit nykymuodossaan.

Kuva: YLE

Markkinaoikeuden mukaan ei riitä, että pikavippiyhtiöiden luottoehdot ovat luettavissa netistä vaan ne on toimitettava suoraan asiakkaalle. Sopimusehdot on myös toimitettava hyvissä ajoin ennen luoton myöntämistä, eli tekstiviestivippaus ei enää käy päinsä. Yöaikaan haettuja luottoja ei myöskään saa maksaa tilille ennen aamuseitsemää.

Markkinaoikeus kielsi myös mainostamasta pikavippejä ”rahat minuutissa”-tyylisillä lauseilla. Ennakkopäätöksen mukaan luotonantaja ei saa korostaa nopeutta, sillä se on ristiriidassa luotonhakemisessa vaadittavan harkinnan kanssa.

Pikavippejä käyttävät merkittävissä määrin alle 30-vuotiaat nuoret, joista toisilla on verrattain vähän kokemusta oman talouden hoidosta. Siksi markkinaoikeus vaatii pikavippiyhtiöiltä vastuullisuutta luotottamiseen ja mainontaan.

Kuluttajavirasto vei Oy Atlas-Invest Ab -pikavippiyhtiön markkinaoikeuteen saadakseen ennakkopäätöksen luotonannon ja markkinoinnin laillisista reunaehdoista. Kaikkien pikavippiyhtiöiden on noudatettava markkinaoikeuden päätöstä.