Kirjatalkoilla hankittiin yhteiseksi iloksi 60 000 kirjaa

Suomen kirjatalkoiden ensimmäinen vuosi houkutteli mukaan 402 kuntaa ja toi niiden kirjastoihin 60 019 uutta kirjaa. Suomen kulttuurirahasto ja sen ruotsinkielinen kumppani Svenska litteratursällskapet i Finland antoivat 1,1 miljoonaa euroa kirjarahoja kunnille, jotka lupasivat olla alentamatta omia kirjanhankintojen määrärahojaan.

kulttuuri

Kirjatalkoiden päämääränä oli houkutella kunnat ostamaan kirjastoihinsa lisää teoksia. Talouden taantumasta huolimatta tavoite onnistui hyvin, sillä lähes 80 prosenttia mukana olleista kunnista nosti kirjanhankintamäärärahojaan. Rahallinen nostotavoite oli kymmenen prosenttia, josta jäätiin vain puolisen prosenttiyksikköä.

Aivan kaikki kunnat eivät kuitenkaan pitäneet lupaustaan, jonka mukaan kirjanhankintamäärärahojen olisi pitänyt pysyä vuosien 2005 - 2006 tasolla.

Kirjatalkoilla hankituista kirjoista 60 prosenttia oli aikuisten kirjallisuutta ja 40 prosenttia lasten- ja nuortenkirjoja. Kaksi kolmasosaa oli kaunokirjallisuuta ja loput tietokirjoja. Yli 80 prosenttia ostoksista oli ilmestynyt hankintavuonna.

Ella oli tavallisin ostos

Kirjahankintojen kärkikolmikko oli lastenkirjallisuutta: Timo Parvelan Ella ja Äf Yksi, Mauri Kunnaksen Herra Hakkaraisen 7 ihmettä ja Aino Havukaisen Tatun ja Patun outo unikirja.

Maakunnista ykkönen oli Etelä-Karjala, jossa kirjahankinnat lisääntyivät 24,8 prosenttia. Kakkos- ja kolmostila menivät Pohjanmaalle ja Uudellemaalla. Pohjimmaisina olivat Kymenlaakso ja Kainuu vajaalla prosentillaan.

Kunnista suhteellisesti eniten kirjahankintojaan lisäsivät Pelkosenniemi (68,5 prosenttia) ja Hanko (62,5 prosenttia).

Tänä vuonna Kirjatalkoiden tukea saavat vain ne kunnat, jotka käyttivät viime vuonna kirjaostoksiin enemmän omaa rahaansa kuin vertailuvuosina.

Lähteet: YLE Uutiset