Naantalin musiikkijuhlilla on juhlavuosi

Naantalin musiikkijuhlat juhlii tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan. Juhlat polkaistiin sunnuntaina käyntiin hieman epätavallisella tavalla, Benjamin Britten kirkko-oopperalla Tuhlaajapoika. 30-vuotisjuhlakonsertti on sen sijaan johdanto perinteisempään Naantali-ohjelmistoon, laadukkaaseen peruskamarimusiikkiin

kulttuuri

Taiteellinen johtaja Arto Noras on suunnitellut juhlille 26 konsertin sarjan, jota täydentää musiikkijuhlaristeily. Viimevuosien tapaan juhlille odotetaan noin 18 000 kävijää.

Musiikkijuhlien konsertteja on jo pidemmän aikaa järjestetty Naantalin keskiaikaisen kivikirkon lisäksi myös ympäröivien saaristokuntien upeissa kirkoissa.

Tämän vuoden alusta noista kunnista Rymättylä, Merimasku ja Velkua on liitetty Naantalin kaupunkiin. Kaarina puolestaan viettää 700-vuotisjuhlia, minkä kunniaksi kamarimusiikkia kuullaan myös Kaarinan kirkossa.

Säveltäjistä ovat esillä Mendelssohn ja Haydn

Säveltäjistä esillä ovat juhlavuottaan viettävä Felix Mendelssohn ja Joseph Haydn. Lisäksi juhlilla kuullaan esimerkiksi ensimmäistä kertaa Schönbergin Pierrot Lunaire sekä Hugo Wolfin italialainen laulukirja Soile isokosken, Bo Skovhusin ja Marita Viitasalon voimin.

Muista vieraista mainittakoon maineikas Fine Arts -kvartetti, joka esiintyy tiistaina, sekä Ralf Gothonin luotsaama English Chamber Orchestra. Sinfonia Lahti vierailee Jaakko Kuusiston johdolla.

Kevyttäkään musiikkia ei ole unohdettu. Naantalin kaivopuiston ilmaiskonsertti on muodostunut jo perinteeksi, ja tänä vuonna ilmaiskonsertti kuullaan myös Raision torilla. Lisäksi juhlilla vierailevat ruotsalainen The Real Group sekä Emma Salokoski Ensemble.

Arto Noraksen mukaan korkea laatu, hyvät suhteet ja ainutlaatuinen ympäristö ovat Naantalin musiikkijuhlien 30-vuotisen taipaleen menestyksen salaisuus. Juhlien peruskonsepti on siten pysynyt samana juhlien alusta lähtien.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Lotta Emanuelsson, Naantali