1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pappien yhteiskuntasuhteet puhuttavat ortodoksikirkkoa

Mitro Revon eurovaaliehdokkuus on kärjistänyt keskustelua ortodoksikirkon vanhojen kanonisääntöjen tulkinnasta. Kirkkokansa pohtii, mikä ylipäänsä on papille soveliasta toimintaa.

Kotimaan uutiset

Ortodoksisen kirkon linja puhuttaa sekä pappeja että seurakuntalaisia. Moni arvostaa perinteen säilyttämistä.

- Siihen kuuluu periaate, että antakaa keisarille se mikä keisarille kuuluu. Erotetaan siis kirkon ja maallisen vallan piiriin kuuluvat asiat, toteaa espoolainen Meri Arni-Kauttu.

- Esimerkiksi Mitro Repo miellyttää hyvin paljon luterilaisia, mutta ortodoksisessa kirkossa se ei toimi, jatkaa espoolainen Marja Hyvärinen

Elämänohjeita 300-luvulta

Kanonit ovat ortodoksisen kirkon kokoelma elämänohjeita. Vanhimmat ovat 300-luvulta, ja osa on todettu kirkon piirissä vanhentuneiksi. Pappeutta koskevia ohjeita tulkitaan sen sijaan tiukasti.

Helsingin metropoliitta Ambrosius on tunnettu suhteistaan liike-elämään, ja hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa vapaamuurareiden kanssa. Ambrosius erosi järjestöstä 80-luvun alussa, mutta on vielä viime vuosina käynyt puhumassa sen tilaisuuksissa.

Hän arvioi, että vapaamuurarius ei ole kummempaa kuin Rotary-liikkeeseen kuuluminen. Täten kanoneissa mainittu kielto salaseuroihin kuulumisesta ei voi tarkoittaa nykyajan vapaamuuraritoimintaa.

Kaiken kaikkiaan Ambrosius katsoo, että kanoneilla ei saa liikaa rajoittaa pappien yhteiskunnallista osallistumista:

- Esimerkiksi Mitron tapauksessa käytetyt kanonit ovat 400-luvulta. Ne ovat syntyneet erilaisessa historiallisessa tilanteessa kuin missä elämme nyt.

- On vaarana, että papeista tulee mahoja lehmiä, jotka eivät voi osallistua. Eivät järjestöihin eivätkä muuhunkaan.

Ambrosiuksen monipuolinen toiminta yhteiskunnassa ihastuttaa monia. Arkkipiispa Leo on kuitenkin tympääntynyt tiettyjen pappien jatkuvaan esilläoloon. Myöskään yhteistyö vapaamuurareiden kanssa ei miellytä häntä. Arkkipiispa aikoo ottaa alaisiaan puhutteluun ja muistuttaa kirkon perinteestä.

- Silloin kun pappeuden rajat ovat pahasti rikkoutuneet, meidän on toimittava. Jos joku on unohtanut esimerkiksi mitä kirkko opettaa näistä salaseuroista, se täytyy kerrata, toteaa arkkipiispa.

Arkkipiispa terävöittää kirkon linjaa

Arkkipiispa Leo aikoo julkaista lähiaikoina tekstin, jossa muistutetaan ortodoksisen kirkon perinteestä. Tekstissä korostetaan, että kirkon on pysyttäydyttävä erossa maallisesta vallasta ja politiikasta.

Keskustelun alkuun pannut eurovaaliehdokas Mitro Repo on valittanut kohtelustaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Arkkipiispa puolestaan korostaa kurinpalautustekstissään, että kanoniset ohjeet ovat kirkon sisäinen asia. Itä-Rooman aikaan keisarikaan ei saanut ohittaa niitä. Arkkipiispa muistuttaa myös, että ortodoksinen tuntee pappisvelvollisuudet, mutta ei pappisoikeuksia.

Lähteet: YLE Uutiset / Tuomas Kerkkänen

Lue seuraavaksi