Rotat aiheuttavat kyselyjä Porissa

Porin ympäristövirasto on saanut kyselyjä Porin alueella liikkuvista rotista.

rotta (laji)

Terveystarkastajille on tullut rotista yhteydenottoja. Rottien hävittäminen on terveydensuojelulain mukaan kiinteistön omistajan tai haltijan vastuulla.

Koska kaupungeissa ja omakotitaloalueilla talousjätteet ovat yleensä rottien tärkein ravinnonlähde, on asianmukainen jätehuolto paras keino rottien torjunnassa.

Jätteet tulee kerätä tiiviisiin, tarpeeksi suuriin astioihin, joissa kannet menevät kunnolla kiinni. Elintarvikejätteitä ei saa kompostoida ns. avokompostissa, vaan kompostoinnin tulee tapahtua vain tarkoitukseen sopivassa kompostisäiliössä, jonka sisään haittaeläimet eivät pääse.

Ympäristövirastosta kerrotaan, että mikäli rottia silti esiintyy, on myrkyttäminen rottien hävittämisessä yleinen ja tehokas tapa. Rotat myrkytetään syöttilaatikoiden avulla, joilla estetään myrkyn joutuminen väärään tarkoitukseen. Rotanmyrkkyä ja syöttilaatikoita voi ostaa valmiina kaupasta.

Syötit sijoitetaan sellaisiin paikkoihin, joista rotta on tottunut ravintoa etsimään. Ulkona ne voidaan sijoittaa sokkelin viereen ja sisällä seinän viereen kulkuaukot seinän suuntaisesti. Syöttilaatikko kannattaa pitää paikallaan jatkuvasti, koska silloin rotta epäluuloisena eläimenä ei vierasta sitä.

Syöttilaatikko varustetaan selvästi näkyvällä varoituslapulla, jossa ilmoitetaan mitä torjunta-ainetta on käytetty sekä lukolla.

Eläin saa myrkkyä vain syömällä sitä, ja siksi myrkyn pohja-aineena on jyrsijälle hyvin maittava kaurahiutale. Syöttiä pidetään saatavilla vähintään kymmenen päivän ajan ja jatketaan niin kauan kuin myrkkyä kuluu. Erityisesti toistuvalla syönnillä tehoavia valmisteita tulee olla rottien saatavilla yhtä mittaa, kertasyönnillä tehoavaa myrkkyä lisätään 4-5 päivän välein.

Myrkkyä ei saa joutua muiden luonnonvaraisten eläinten, kotieläinten tai lasten ulottuville.

Lähteet: YLE Satakunta