Soittotaidottomat katumuusikot riipivät

Kerjääminen on saanut uusia piirteitä Jyväskylässä. Kerjäläiset ovat napanneet kouriinsa soittopelit. Soittotaidon kanssa on usein vähän niin ja näin.

Kotimaa
Kerjäläiset ovat ottaneet rekvisiitakseen soittimia.
YLE Keski-Suomi / Petteri Juuti

Aiemmin katusoittajista soittotaidottomia on ollut pieni vähemmistö. Tämän kesän ilmiöksi Jyväskylässä ovat nousemassa ainakin lähes soittotaidottomat haitaria kiskovat miehet.

- Eiväthän nämä muusikoita ole. Kysehän on siitä, että kerjääminen puetaan toiseen muotoon kun otetaan se haitari syliin, sanoo muusikko ja opettaja Markku Rinta-Pollari, joka on toiminut myös kevyen musiikin läänintaiteilijana Keski-Suomessa.

- Hyvä olisi jos joku katsoisi, että nämä ihmiset ovat oikeasti soittajia, ja että heillä on oikeasti jotakin annettavaa, Rinta-Pollari jatkaa.

Rinta-Pollarin mukaan soitosta puuttuu monta musiikille olennaista elementtiä, muun muassa jonkinlainen kaari. Soitto ei siis etene mistään minnekään vaan pyörii paikallaan ehkä pientä teemanpätkää jauhaen.

- Lähinnä taustamelua se on. Aivan kuin pistäisi CD -levyn soimaan, ja se jäisi junnaamaan paikalleen, Rinta-Pollari toteaa.

Soittotaidoton katusoittaja ei kuitenkaan ole kaupunkiympäristössä ainoa melusaasteen lähde.

- Jos ajattelee tavaratalojen taustamusiikkia, niin melusaastetta sekin on. Ja toisaalta myöskin radioiden musiikkipolitiikka tuppaa olemaan aika yhdestä muotista, että ei tämä kauheasti siitä poikkea, Rinta-Pollari pohtii.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Mikko Maasola, Antti Seppälä