Lapset kerjäläisapuna arveluttavat poliisia

Poliisille on tehty Jyväskylässä tänä vuonna huomattavasti aiempaa vähemmän ilmoituksia kerjäläisistä tai katusoittajista. Poliisin tulkinnan mukaan kaupunkilaiset ovat osittain tottuneet kerjäläisiin. Sen sijaan poliisia arveluttaa lasten syöttinä käyttäminen.

kerjääminen
YLE Keski-Suomi / Petteri Juuti

Kerjäläisistä näyttää tuleen pysyvä osa Jyväskylän kesäistä katukuvaa. Kerjääminen ei ole kiellettyä, jos se ei ole häiritsevää tai aggressiivista. Poliisi kuitenkin puuttuu esimerkiksi lasten käyttämiseen kerjäämien apuna.

- On arveluttavaa, että pieniä lapsia käytetään välikappaleina kerjäämisessä, mutta jos siinä konkreettista haittaa lasten turvallisuudelle havaittaan, niin poliisi puuttuu asiaan, ja se siirtyy sosiaaliviranomaiselle, kertoo komisario Olli Hurtta Jyväskylän poliisista.

Helsingin seudulla lasten kanssa kerjääviin on törmätty jo muutamia vuosia sitten, ja lastensuojelulaki koskee kaikkia lapsia kansallisuudesta riippumatta.

- Kaikilla lapsilla pitää olla terveellinen ja turvallinen ympäristö, ja lasten mukanaolo kerjäämässä kadulla tuskin vastaa tätä, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastaja Sarita Friman-Korpela.

Tilanteen arviointi on paikallisen sosiaalityöntekijän käsissä.

- Mahdolliset ongelmat pitää selvittää, ja se on sosiaaliviranomaisten tehtävä. Yleisenä kommenttina sanoisin, että meillä Suomessa ei voida hyväksyä, että meillä on lapsia kerjäämässä kadulla, Friman-Korpela linjaa.

Poliisille on tehty tänä vuonna aiempaa vähemmän ilmoituksia kerjäläisistä ja näennäiskatusoittajista. Siitäkin huolimatta, että etenkin aurinkoisina päivinä haparoiva haitarinsoitto raikuu koko kävelykadun pituudelta.

- Ihmiset ovat ilmeisesti tottuneet, että se on osa nykyaikaista kaupunkikuvaa, arvioi Hurtta

Suurin osa kerjäläisistä tulee Romaniasta ja entisistä Itäblokin maista. Ne ovat nyt EU-maita, mikä mahdollistaa vapaan liikkumisen myös Suomeen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Mika Rinne