Amerikan maiden järjestö päästi Kuuban pannasta

Amerikan maiden järjestö OAS on päättänyt kutsua Kuuban jäsenekseen. Päätös syntyi keskiviikkona järjestön huippukokouksessa Hondurasissa. Kuuba suljettiin OAS:n ulkopuolelle lähes puoli vuosisataa sitten.

Ulkomaat

Päätös Kuuban pyytämisestä takaisin jäseneksi syntyi yksimielisesti, vaikka Kuuban odotettiin jakavan mielipiteitä kokouksessa, johon osallistui 34:n Etelä-, Keski- ja Pohjois-Amerikan sekä Karibian maiden johtajat.

Kuuba erotettiin Amerikan maiden järjestöstä vuonna 1962 Yhdysvaltojen painostuksesta. Samoihin aikoihin Yhdysvallat aloitti kommunismiin pyrkivän saarivaltion taloudellisen ja poliittisen eristämisen.

Yhdysvaltojen odotettiin ennakolta vaativan Kuubalta taloudellisia ja poliittisia uudistuksia ennen kuin jäsenyys on mahdollinen. Yhdysvaltain edustaja, ulkoministeri Hillary Clinton totesi kaksipäiväisen kokouksen päätteeksi, että Kuuban on anottava OAS:n jäsenyyttä ja osoitettava siten sitoutumistaan järjestöön.

Kuuban hallitus ei vielä keskiviikkona kommentoinut OAS:n päätöstä. Kuuba on toistuvasti ilmoittanut, ettei maa ole kiinnostunut järjestön jäsenyydestä.

Amerikan maiden järjestön tavoitteena on edistää demokratiaa ja ihmisoikeuksia toimintalalueellaan sekä toimia rikollisuutta ja huumekauppaa vastaan. Se perustamisen pontimena 1940-luvun lopussa oli kommunismin torjuminen.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset