1. yle.fi
  2. Uutiset

Internet syrjäyttää perinteisen synnytysvalmennuksen

Kuntien talousvaikeudet heijastuvat myös sairaaloiden synnytysosastoille. Henkilöstöpulan vuoksi entistä useampi sairaala luopuu kätilön pitämästä synnytysvalmennuksesta ja korvaa sen aiheeseen perehdyttävillä internetsivuilla.

Kotimaan uutiset
Perheitä tutustumassa sairaalan synnytysosastoon.
YLE

Moni ensisynnyttäjä pääsee kurkistamaan synnytyssaliin vasta, kun varsinainen synnytys on käynnistynyt. Rahapulassa kamppailevat kunnat ovat luopumassa perinteisestä synnytysvalmennuksesta ja jopa tutustumiskäynneistä synnytysosastoille.

Synnytysvalmennus on siirtynyt sairaaloiden omille internetsivustoille, joilta löytyy tietoa synnyksen eri vaiheista ja mm. kivunlievityksestä. Henkilökohtaisesta valmennuksesta on luovuttu ainakin Turussa, Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa. Hyvinkää siirtyi internetaikaan kuukausi sitten.

- Kaikki käyttävät nykyään internetiä. Se on helppoa, ei tarvitse matkustaa ja kaikki tieto löytyy kotona omaan koneen äärestä. Tärkein syy on kuitenkin resurssipula, perustelee kätilö Rozalia Paakkunainen Hyvinkään sairaalasta.

Ensisynnyttäjä kaipaa neuvoja

Hyvinkäällä synnyttäjille järjestetään nettimateriaaliin tutustumisen jälkeen vapaaehtoinen ennakkokäynti synnytysosastolle. Askolalaisten Riina ja Ossi Suomisen mielestä oli tärkeää päästä käymään sairaalassa etukäteen. Heistä myös henkilökohtainen synnytysvalmennus olisi ollut hyvä idea.

- Kun ensimmäistä lasta odotetaan, niin on paljon asioita, joita ei osaa kysyä. Äiti ja anoppi ovat myös ihmetelleet, miksi ei opeteta mitään hengitystekniikkaa tai sen sellaista, Riina Suominen naurahtaa.

Pian toisen lapsensa saavat Sanna Tomma ja Oskari Huovinen Keravalta kokevat, että internetistä saatava tieto ja tutustumiskäynti synnytysosastolle riittävät heille.

- Toisella kerralla kaikki on jo tuttua, joten tämä on ihan ok.

Kätilöliitto huolissaan

Kätilöliitto on huolissaan henkilökohtaisen synnytysvalmennuksen karsimisesta. Liiton puheenjohtaja Terhi Virtanen toteaa, että pelkkä internetvalmennus ei kuulosta hyvältä.

- Kyllä synnytysvalmennus netissä on varmasti hyvä lisä varsinaisen synnytys- ja perhevalmennuksen ohessa. Mutta sellainen huoli on, että lisääkö se ensisynnyttäjien synnytyspelkoa.

Sairaalat vakuuttavat, etteivät voimakkaasta synnytyspelosta kärsivät jää pelkän netin varaan, vaan heille järjestetään henkilökohtainen tapaaminen kätilön kanssa.

Helsingin naistenklinikan ylilääkäri Erja Halmesmäki puolestaan pitää internetiä hyvänä ja nykyaikaisena tapana valmistautua synnytykseen. Halmesmäen mukaan nettiin saadaan perusteellinen ja kaikille samanlainen tietopaketti, ja näin jokainen liikenevä kätilö voi keskittyä varsinaiseen työhönsä eli synnytyksessä avustamiseen.

Synnytysvalmennusten supistaminen sairaaloissa sysää vastuuta entistä enemmän äitiysneuvoloiden perhevalmennuksille. Mutta neuvoloissakaan ei ole tarpeeksi kätilöitä kattavien valmennusten järjestämiseksi.

Lähteet: YLE Uutiset / Piia Pasanen, Antti Koistinen

Lue seuraavaksi