Hyppää sisältöön

Amerikkalaistoimittajat oikeuteen Pohjois-Koreassa

Pohjois-Korea on ilmoittanut aloittavansa torstaina oikeudenkäynnin kahta yhdysvaltalaista toimittajaa vastaan. Toimittajanaisia syytetään laittomasta maahantulosta ja "vihamielisistä aikeista" Pohjois-Koreaa vastaan.

Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto kertoi aamulla, että oikeudenkäynnin oli määrä alkaa aamulla Suomen aikaa. Oikeudenkäynti järjestetään Pohjois-Korean korkeimmassa oikeusasteessa.

Korealais-amerikkalainen Euna Lee ja kiinalais-amerikkalainen Laura Ling pidätettiin maaliskuussa lähellä Kiinan ja Pohjois-Korean rajaa. Pohjois-Korean mukaan he olivat ylittäneet rajan laittomasti.

Televisiotoimittajat olivat tekemässä juttua kommunistivaltiosta lähtevistä pakolaisista. Juttu oli määrä esittää Yhdysvaltain entisen varapresidentin Al Goren johtamalla internetissä toimivalla Current TV -asemalla.

Asiantuntijat uskovat, että oikeus toteaa heidät syyllisiksi ja että heitä uhkaa vähintään 10 vuoden työleirituomio.

Yhdysvaltain ulkoministerin Hillary Clintonin mukaan syytteet ovat perusteettomia. Hän on vaatinut toimittajien välitöntä vapauttamista.

Hiljaisia mielenosoituksia toimittajien puolesta

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välit ovat viime viikkoina kiristyneet entisestään Pohjois-Korean ydin- ja ohjuskokeiden takia. Toimittajien pelätään joutuvat poliittisiksi pelinappuloiksi Pohjois-Korean ydinohjelmasta käytävissä neuvotteluissa.

Yhdysvalloilla ja Pohjois-Korealla ei ole diplomaattisuhteita, joten toimittajien luona on Yhdysvaltojen puolesta vieraillut Ruotsin suurlähettiläs. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan olot Pohjois-Korean vankiloissa ovat ankarat.

Naisten perheet ovat järjestäneet hiljaisia mielenosoituksia Kaliforniassa ja New Yorkissa. Omaiset toivovat naisten mahdollisimman pikaista vapautumista.

Euna Leellä on nelivuotias tytär. Laura Lingin puolestaan kerrotaan sairastavan vatsahaavaa.

.
.