Ruotsin kulttuuriväki vetoaa Bergmanin talon puolesta

Ruotsalaiset kulttuuripersoonat vetoavat Ingmar Bergmanin Hammarsissa Fårössä sijaitsevan talon säilyttämiseksi. Perikunta on laittanut talon myyntiin ja vetoomuksen allekirjoittajat pelkäävät nyt, että se myydään ulkomaille.

kulttuuri

Nimekkäät kulttuurivaikuttajat ovat julkaisseet Dagens Nyheter -lehdessä vetoomuksen, jottei "yhtä Euroopan ainutlaatuisimmista taiteilijakodeista" hävitettäisi. Allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa näyttelijät Harriet Andersson, Lena Endre ja Erland Josephson sekä ohjaaja Stig Björkman ja kuvaaja Bengt Wanselius.

He arvelevat kirjoituksessaan, ettei kukaan ruotsalainen uskalla ostaa taloa, koska pidettäisiin pyhäinhäväistyksenä talon muuttamista yksityisasunnoksi. Siksi he arvelevat talon päätyvän ulkomaiseen omistukseen.

Ruotsin hallitusta vetoomuksen allekirjoittajat tölväisevät päätöksestä olla ostamatta taloa. He syyttävät ruotsalaisia poliitikkoja kulttuurisesta lyhytnäköisyydestä ja pinnallisesta historiannäkemyksestä.

Bergmanin testamentin mukaan talo tulee myydä eniten tarjoavalle, ja Bergmanin lapset ovat laittaneet sen kansainvälisesti myyntiin.

Gotlannin kunnan perustama Fårön Bergman-keskus haluaisi ostaa talon ja perustaa sinne muun muassa kurssikeskuksen. Keskus kuitenkin epäilee, ettei se pysty kilpailemaan kansainvälisten tarjoajien kanssa. He toivovatkin löytävänsä rahakkaan yhteistyökumppanin.

Vuonna 1967 rakennetun talon arvioidaan olevan noin neljän miljoonan euron arvoinen. Yli 40 elokuvaa tehnyt ruotsalainen mestariohjaaja kuoli 89-vuotiaana heinäkuussa 2007.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP