"Groznyin enkelille" vankeustuomio Liettuassa

Groznyin enkelinä tunnettu Hadizat Gataeva on tuomittu Liettuassa kymmeneksi kuukaudeksi vankilaan, kertoo Suomessa asuva venäläinen toimittaja Oksana Chelysheva. Tshetshenian sotaorpojen pelastajana tunnetuksi tullut Gataeva oli syytteessä muun muassa lasten pahoinpitelystä. Chelysheva sekä Iida Simes Suomen Penistä epäilevät kuitenkin oikeudenkäynnin rehtiyttä ja oikeudessa esitettyjen todisteiden todenperäisyyttä.

kulttuuri

Gataeva nousi julkisuuteen, kun norjalainen toimittaja Åsne Seierstad kuvasi kirjassaan Groznyin enkeli, miten Gataeva pelasti Tshetshenian sotaorpoja kaduilta ja antoi heille paikan lastenkodissaan. Myös suomalaisohjaaja Pirjo Honkasalo kertoo dokumentissaan Melancholian 3 huonetta Gataevan työstä lasten pelastamiseksi.

Sittemmin Hadizat Gataeva muutti miehensä Malikin ja parinkymmenen lapsen kanssa Tshetsheniasta Kaunasiin Liettuaan. Viime lokakuussa pariskunta kuitenkin pidätettiin ja he ovat olleet vangittuina siitä lähtien. Heitä syytettiin muun muassa kasvattilastensa pahoinpitelystä ja todistajina oli muutamia nyt jo aikuistuneista lapsista.

Sananvapausjärjestö PENin Suomen osaston turvakaupunkikirjailija Oksana Chelysheva kertoi torstaina YLE Uutisille, että sekä Hadizat että Malik Gataeva on tuomittu kymmeneksi kuukaudeksi vankilaan. Kun pidätysaika otetaan huomioon, heillä on tuomiostaan jäljellä kaksi kuukautta.

Chelysheva ja Simes epäilevät oikeusprosessin rehtiyttä

Oikeudenkäynti käytiin suljetuin ovin, ja Chelyshevan mukaan oikeusprosessista on ollut vaikea saada täsmällisiä tietoja. Hänen tiedossaan ei ole, mistä Gataevat täsmälleen tuomittiin. Pahoinpitelyn lisäksi heitä syytettiin muun muassa salakuljetuksesta ja aselakien rikkomisesta.

Chelysheva pelkää nyt, että Gataevat karkotetaan Groznyihin. Hän epäilee tapausta poliittiseksi, mutta sanoo, ettei pysty sanomaan varmuudella taustalla olevia yhteyksiä.

Suomen Penin johtokunnan jäsen Iida Simes sanoo pitävänsä kyseenalaisina keinoja, joilla todistajanlausunnot on saatu. Hänen mukaansa Gataevan kasvattilapsia on uhkailtu muun muassa palauttamisella Groznyiin, ja Liettuan turvallisuuspoliisi on hankkinut todistajanlausunnot tuntikausia kestäneissä kuulusteluissa. Eräskin lapsista on myöhemmin kertonut, ettei hän ole sanonut sitä, mitä kuulustelupöytäkirjassa esitetään, Simes kertoo.

Simes sanoi oikeudenkäynnin alla, että joka tapauksessa oikeusprosessi on edennyt niin, ettei oikeus toteudu. Gataevaa ei ole päässyt tapaamaan, tietoja oikeudenkäynnistä saa nihkeästi, ja oikeudenkäynti pidetään suljetuin ovin. Näin ei tiedetä, mitä tapahtuu eikä syytetyn oikeuksia suojella. Simesin tietojen mukaan Gataevalla on kyllä asianajaja, mutta häntäkään Simes ei Kaunasissa käydessään päässyt tapaamaan.

Hän pitää käsittämättömänä sitä, että tällaista tapahtuu EU-maassa, ja katsoo, että EU:n pitäisi puuttua asiaan.

Kysyttäessä Liettuan mahdollisia motiiveja Gataevan kohteluun Simes toteaa, että Liettua on köyhä, korruptoitunut ja Venäjästä riippuvainen. Pientä maata pystyy painostamaan, Simes sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset