Blueslaulaja Koko Taylor on kuollut

Blueslaulaja Koko Taylor on kuollut Chicagossa 80 vuoden ikäisenä. Bluesin kuningatareksi tituleeratun Taylorin ura kesti lähes viisi vuosikymmentä ja viimeisen kerran hän esiintyi vain viikkoja ennen kuolemaansa.

kulttuuri
Koko Taylor
Koko Taylor esiintyi 37. Vuosittaisella jazz-festivaalilla New Orleansissa toukokuuta 2006.David Rae Morris / EPA

Koko Taylorin tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Wang Dang Doodle, What Kind of Man is This, Hey Bartender ja I Got What It Takes.

Hän oli Grammy-ehdokkaana seitsemän kertaa ja voitti palkinnon vuonna 1984. Uraansa Taylor jatkoi lähes kuolemaansa saakka. Viimeisen kerran hän esiintyi Memphisissä Tennesseessä toukokuun alussa. Hän myös vastaanotti siellä 29. musiikkipalkintonsa, mikä tekee hänestä palkituimman blueslaulajan.

Memphisin Blues-säätiön johtajan Jay Sielemanin mukaan Taylor oli vielä kuukausi sitten maailman paras naispuolinen blueslaulaja ja vielä 80-vuotiaanakin bluesin kuningatar.

Koko Taylor syntyi 28. syyskuuta 1928 lähellä Memphisiä Cora Waltonina. Lempinimensä Koko hän kertoo saaneensa, koska rakasti suklaata. Hän jäi orvoksi 11-vuotiaana ja muutti 18-vuotiaana Chicagoon tulevan puolisonsa Robert Taylorin kanssa.

Koko Taylorin ura blueslaulajana urkeni vuonna 1962, kun hän sai levytyssopimuksen Willie Dixonin avulla. Vuonna 1965 Taylor julkaisi ensimmäisen hittinsä Wang Dang Doodle.

Taylor kuoli sairaalassa toukokuun 19. päivä tehdyn suolistoleikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus