1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kuuba tyytyväinen Amerikan maiden kutsuun

Kuuban hallitus sanoo Amerikan maiden järjestön keskiviikkoisen päätöksen olevan "suuri voitto". Järjestö päätti yksimielisesti kutsua Kuuban takaisin jäseneksi lähes puoli vuosisataa kestäneen eristämisen jälkeen.

Ulkomaat

Kuuban hallituksen virallisen kannan lausui Kuuban kansalliskokouksen puheenjohtaja Ricardo Alarcon. Hän kutsui järjestön päätöstä "voitoksi Latinalaiselle Amerikalle, Karibialle sekä Kuuban kansalle".

OAS päätti keskiviikkona yksimielisesti kutsua Kuuban takaisin jäseneksi järjestöön, josta se erotettiin vuonna 1962. Myös Yhdysvallat lopulta tuki jäsenyyttä, vaikka ulkoministeri Hillary Clinton oli etukäteen sitonut Kuuban jäsenyyden poliittisiin ja taloudellisiin uudistuksiin.

Ennen OAS:n päätöstä Kuuba oli ilmaissut, ettei se ole kiinnostunut "mätänevän ruumiin kaltaisen järjestön" jäsenyydestä, kuten virallinen lehti Granma kutsui OAS:ää.

OAS:n päätöksen on laajalti tulkittu merkitsevän Kuuban eristämisen vähittäistä päättymistä. Kuluneella viikolla Yhdysvaltain perinteinen liittolainen El Salvador solmi viimeisenä Latinalaisen Amerikan maana diplomaattisuhteet Kuuban kanssa. Nyt Yhdysvallat on ainoa Amerikan maiden järjestön jäsen, jolla ei ole diplomaattisuhteita Kuubaan.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi