1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Oikeus määräsi aarteenetsijät palauttamaan kolikkolöydön

Yhdysvaltalainen oikeusistuin on määrännyt palauttamaan Espanjalle suuren kulta- ja hopearahalöydön, jonka yhdysvaltalainen aarteenetsijäyhtiö oli nostanut uponneesta espanjalaisaluksesta ja vienyt piiloon.

Kuva: Odyssey Marine Exploration

Floridalaisyhtiö Odyssey Marine Exploration löysi lastin kaksi vuotta sitten paikasta, jota se ei ole paljastanut. Jotkut asiantuntijat pitävät puolen miljoonan kolikon löytöä 500 miljoonan dollarin arvoisena.

Espanja vaati lastia itselleen, koska uskoi sen olleen peräisin espanjalaisesta Nuesta Señora de las Mercedes -kaljuunasta, jonka englantilainen tykkialus upotti Portugalin rannikolla vuonna 1804. Odyssey-yhtiö vastasi lennättämällä Gibraltarilla säilyttämänsä löydön tuntemattomaan paikkaan.

Oikeudenkäynti järjestettiin Odysseyn kotimaassa Yhdysvalloissa. Espanjan kulttuuriministerin Angeles Gonzalez-Sinden mukaan oikeuden ratkaisu on ilahduttava ennakkopäätös.

Odyssey aikoo valittaa päätöksestä, jonka mukaan saalis on palautettava puolentoista viikon kuluessa. Yhtiön mukaan ratkaisu on väärä. Sen mukaan todisteet eivät osoittaneet sitovasti, että lasti on peräisin Nuesta Señora de las Mercedesistä.

Espanjalaiskaljuuna upposi saatuaan kylkeensä suoran osuman. Kaikki aluksessa olleet yli 200 merimiestä kuolivat. Nuesta Señora de las Mercedesin kohtalon vuoksi Espanja liittyi Ranskan rinnalle sotaan Englantia vastaan.